A gyümölcsösökben intenzív védekezésre van szükség

2020. 06. 12.

Növényvédelmi előrejelzés: Vészesen terjed a moníliás gyümölcsrothadás és a varasodás. A gyümölcsösökben intenzív védekezésre van szükség.

Növényvédelmi előrejelzés: Vészesen terjed a moníliás gyümölcsrothadás és a varasodás

Intenzív védelemben kell részesíteni a fákat, nagy a fertőzési nyomás. Az Agroinform.hu 2020. évi 24. heti növényvédelmi előrejelzése.

Talán akad valaki, aki emlékszik arra, hogy május elején azt kívántam, ismétlődjön meg a tavalyi séma, s hozzon a május bőséges csapadékot. Azt nem lehet mondani, hogy ebből semmi nem lett, de esőt csak keveset, csak itt-ott, csepegtetve kaptunk. Maradt utolsó reményként a június és a Medárd.

Már a múlt héten érezni lehetett a változást, a hét második felében párás, nedves légtömegek érkeztek, s azzal kezdetét vette egy esős időszak. Ezek az esők zápor, zivatar – néhol sajnos jégesővel kísérve – formájában érkeztek, ami adott helyen bőséges mennyiséget jelent, kicsit arrébb meg lehet, hogy semmit. Így általánosságban azt lehet mondani, hogy térségi szinten mindenhol esett, de egy-egy pontot vizsgálva lehet, hogy nem ennyire kedvező a kép. Ha csak az utolsó 5 napot vizsgáljuk, akkor 1-25 mm közötti csapadék hullott, s tudjuk, az 1 mm mennyiség ilyen hosszú szárazság után mit ér – semmit.

Kicsit többet mutat az utolsó 30 nap csapadékmérése. Erre az időszakra (2020. június 7-től visszafelé 30 nap) 20-60 mm esőt mért a Meteorológiai Szolgálat. Sajnos e mennyiség nagyobb része június első napjaiban hullott. Rögtön hozzá kell tenni, hogy e mennyiség után a sokéves átlaghoz képest még mindig 20-50 mm elmaradásban vagyunk, s ez a talajok vízellátottságában is megmutatkozik. A talaj felső 50 cm-es rétegében a hasznos vízkapacitásnak még mindig csak a 30-50%-a található. Magyarán szólva, továbbra is eső és eső kell, reméljük, a következő 38 napban többször is lesz benne részünk.

A másik fontos változás időjárásunkban a melegedés. Hiába közelítettünk a nyárhoz, a melegigényes növényeink fáztak, nem nőttek. Most, az utóbbi pár napban gyorsan emelkedett a hőmérséklet, így az is megfelel az időszaknak. Az esők hosszabb időre biztosították a levélfelületi nedvességet, majd a meleg hatására erősödött a párolgás, emelkedett a levegő relatív páratartalma. Ez így egyre kedvezőbb feltételeket teremt a kórokozók fertőzéséhez, ennek ellenére örüljünk az esőnek, valószínűleg az adja most a legtöbb jót. És még nincs vége.

meteorológiai előrejelzés e hétre csapadékos, változékony időjárást ígér. A záporok, zivatarok akár 20-40 mm csapadékösszeget is adhatnak, de a legtöbb helyen elvárható a minimum 10 mm mennyiség. Reméljük, így valósul meg, s tovább javul a vízellátottság. A hűvös éjszakák lassan elmaradnak, s a nappali csúcsok – főleg a hét vége felé – megközelítik a 30 oC-ot.

[...]

A gyümölcsösökben intenzív védekezésre van szükség

Alma

Az almaültetvényekben intenzív a hajtásnövekedés, a gyümölcs dió nagyságú. Megjelent a varasodás (Venturia inequalis) levélen és gyümölcsön is, bár ültetvényekben a kezelések hatására alig terjedt eddig. Most viszont a kórokozónak kedvező körülmények alakultak ki, sőt a következő héten is az várható, vagyis többórás levélfelületi nedvesség és 22-27 oC. Ehhez társul a levél és a gyümölcs fogékonysága, vagyis jelen helyzetben a betegség gyorsuló terjedésére kell felkészülni. A lappangási idő egyre csökken, így a fertőzési ciklusok is rövidülnek. Intenzív védelemben kell részesíteni a fákat, ehhez felszívódó és kontakt kombinációkat javasolt használni.

Az idén a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) dominált eddig. A következő időszakban a párásság és hőmérséklet emelkedésével e kórokozó aktivitása is erősödni fog, így e téren sem lehet lazítani. A szekunder fertőzések általában csak a gyenge szintet érték el az üzemi ültetvényekben, míg kiskertekben ennél súlyosabb a helyzet. A dús lombozat és a fedettség elégtelensége miatt a betegség a gyümölcsöket is megtámadja. Az intenzív védelmet folytatni kell.

Az almamoly (Cydia pomonella) első nemzedéke befejezte rajzását, a tojásrakás végén tart a kártevő, de már a kis lárvák károsítanak, rövid tájékozódás után befúrnak a gyümölcs belsejébe. A levéltetvek (Disaphis plantaginea, Aphis pomi) fertőzése, terjedése az időjárástól és az elvégzett védekezésektől függően változik, így a védekezés szükségessége helyi döntést igényel. Általában nagy a fertőzési nyomás.

Körte

körtefákon lassan szaporodott a körtelevélbolha (Cacopsylla spp.). Az utóbbi 2 héten a kártevő szaporodása felgyorsult, s a lárvák, illetve vegyes népesség gyorsan szétterjedt a fákon. Az üzemi kezelések fékezték ezt a folyamatot, gyenge-közepes fertőzöttség alakult ki, de a házi kertekben ennél sokkal súlyosabb a helyzet.

gyümölcs

Körtelevélbolha vegyes populáció körte gyümölcsön.

Cseresznye és meggy

A csonthéjasok közül érik a cseresznye, zsendül a meggy. A többi faj a gyümölcsét neveli. Ahogy zsendül a cseresznyemindig bejön egy csapadékosabb periódus, s megkezdődik a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia laxa).

Ha hosszabb lesz a nedves időszak, akkor a betegség terjedése megállíthatatlan. Most is ez történt, terjed a gyümölcsrothadás.

Besegítenek az esők, vihar, jég, a madarak, s ettől kezdve már az összeérő gyümölcsök fertőzik egymást. A fenhexamid hatóanyagú készítménnyel 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel permetezhetünk, de egy kialakult fertőzöttség esetén a folyamatot megállítani nagyon nehéz. Kései fajtáknál, meggynél érdemes preventíven védekezni a kórokozó várható fellépése ellen, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával!

monília cseresznyén

Moníliás gyümölcsrothadás cseresznyén, a levéltetvekkel együttesen súlyos kárt okoz.

cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi, R: cingulata) alig mutatkozott a csapdákban, ennek ellenére a gyümölcsökben már ott van lárvája, a nyű. A fertőzöttség a védekezéstől függ.

A gyümölcsöt látványban, élvezeti értékében tönkreteszi a fekete cseresznyelevéltetű (Myzus cerasi) tömeges jelenléte és a mézharmat csorgása. Eddig lassan terjedt a kártevő, de most, az utolsó héten gyorsan gyarapodott a kártevő kolóniája.

Őszibarack

Őszibarackon továbbra is a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) meg-megújuló fertőzése okoz gondot. A sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophila) eddig éppen csak megjelent, de a mostani nedves körülmények várhatóan a betegség terjedését váltják ki.

Szőlő

Az ország déli borvidékein már virágzik a szőlő, míg a hűvösebb vidékeken még csak most kezdődik. Most nehéz betartani a "ne háborgasd a szőlőt virágzáskor"-elvet, mert a zöldmunkák és a védekezések is egyre inkább sürgetőek. A lisztharmatot (Uncinula necator) már korábban megtalálták, de a hűvös és száraz időjárásban nem igazán terjedt a betegség. Most, hogy párásabb levegő érkezett, s az esők utáni kipárolgás is ezt erősíti, a betegség erősödése várható. A védekezést folytatni kell, nagy lémennyiséggel, jó fedéssel.

peronoszpóra (Plasmopara viticola) telelő oospórái valószínűleg kiszáradtak a száraz tél-tavasz során, ezért az induló fertőzési folyamatban kisebb szerepük lesz. Számítani kell viszont a déli áramlatokkal érkező fertőző anyaggal. Ebben az időszakban gyakoriak ezek a déli áramlatok, s könnyen szállítanak peronoszpórafertőző anyagot, így bármikor elkezdődhet a fertőzési folyamat, a nedves, párás körülmények, érzékeny fenológiai állapot és a fertőző anyag együttese esetén. Most közepes fertőzési nyomással lehet számolni. Éppen ezért a megelőző kezeléseket folytatni kell. Egyelőre a kontakt hatóanyagok elegendőnek tűnnek.

tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) első nemzedéke befejezte rajzását, a kis lárvák csekély kárt okoztak. Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) lárvakelése még tart, miközben a lárvák nagy része már az L1-L2 stádiumban jár. Hamarosan elérik a védekezés kezdéséhez javasolt fejlődési fokozatot (L3).

Forrás: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/novenyvedelmi-elorejelzes-veszesen-terjed-a-monilias-gyumolcsrothadas-es-a-varasodas-44226-001