Hírek

03. 18.

Nyitvatartás változás

Felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy a ceglédi és érdi telephelyünkön a faiskolai értékesítés átmenetileg munkanapokon 7:30-tól 12:00-ig tart!

09. 25.

Szedd magad akció az újfehértói kutatóban

Friss, zamatos almát szedhet, mely nem csak cefrének, de akár étkezésre is alkalmas!

Szeptember 23-24-25.: 07:00-15:00-ig

Október 2-3-4.: 07:00-15:00-ig

65 Ft/kg-os áron szedheti kedvére!

Érdeklődni az alábbi közvetlen elérhetőségeken:

MKSZN Kft. 4244 Újfehértó, Vadastag 2. (30) 206 9940

Fezekas János telepvezető

05. 27.

Cseresznye- és meggybemutató szakmai rendezvény

MKSZN Nonprofit Kft. Cseresznye- és meggybemutató szakmai rendezvénye

2019. június 13. 10:00 – Érd, Elvira major

05. 09.

NYÍLIK AZ ÉV VADVIRÁGA, A MAGYAR ZERGEVIRÁG!

Immár 2011 óta válassza meg a botanikai szakközönség az év vadvirágát.

05. 08.

A változékony időjárás újabb kihívás elé állítja a gazdákat

A talajaink állapota egyre romlik, az eső miatt gyorsan változik a növényvédelmi helyzet, újabb engedményt kapnak a növénytermesztők az öntözéshez, ismét felbukkant hazánkban a sertéspestis, emelkedhet a sertés- és a baromfihús ára – az Agrionform.hu heti hírösszefoglalója.

05. 02.

Mitől feketedik a dió?

A dióburok feketedését napjainkig baktériumos betegség okozta, de újabban más károsítók is megjelentek, gombák és rovarok is hasonló tünetet okoznak, ami tüzetesebb vizsgálattal különböztethető meg. A xantomónászos betegség mellé társult a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, illetve nem sokkal a szüret előtt gombafajok fertőzik a diót. Mindezekről a FruitVeB vásárosnaményi tanácskozásán esett szó.

04. 30.

Nem ekével, hanem számítógéppel gazdálkodnak a hongkongi farmon

4.0 technológiával berendezett 1.000 négyzetméteres beltéri farm épült Hong-Kong-ban.

04. 29.

Az év fája 2019: a sajmeggy

Idén a sajmeggyet (Prunus mahaleb) választották az év fájának, azaz e fajra irányulhat némileg több figyelem. Általában a sajmeggyet nem tartják különösebben számon sem természetvédelmi, sem erdészeti, sem erdei haszonvétel szempontjából, pedig mindhárom területen fontos szerepet tölt be.

04. 25.

A szobahőmérsékletlen oldódó műanyag

A kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói továbbfejlesztettek egy elméletet, mely által elérték, hogy az anyag savas vízben alkotóelemeire bomlik és csaknem teljes egészében újrahasznosítható -- a folyamat szobahőmérsékleten megy végbe.

04. 25.

Decembertől új növény-egészségügyi szabályozás lép életbe az unióban

Az Európai Unió az elmúlt években felülvizsgálta az 1977 óta működő növény-egészségügyi rendszert. A témára vonatkozó régi jogszabályi környezet áttekintésének, majd módosításának elsődleges célja a rendszer modernizálása és az intézkedések hatékonyságának növelése volt, amely főként az EU területén termesztett növények védelme érdekében vált szükségessé.

04. 24.

Közel 200 milliárd forint értéket állít elő évente a vetőmagágazat

Magyarország vetőmag ágazata évente 180-190 milliárd forint értékű árut állít elő, ennek fele közvetlen exportra kerül, emellett az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag feldolgozó- és tárolókapacitás bővítésének van jövője – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén, Budaörsön. 

04. 23.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

04. 17.

A napelemes zöldségtermesztés sikere

A napelemes zöldségtermesztés, más néven agrofotovoltaika (APV) mostanra ért oda, hogy működőképes legyen a gyakorlatban is.

04. 12.

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

04. 10.

Idén 470 milliárd forintra pályázhatnak a termelők

Idén mintegy ötven jogcímen 470 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az M1-en.

04. 09.

Nagy István: a klímaváltozástól nem félni kell

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a szaktárca arra, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület az országban - jelentette ki Nagy István.

04. 05.

Az agrárium az aranytartalék

2019. április 04. – Ha van jó befektetés Magyarországon az az agrárium! Ez ugyanis az aranytartalék. 2019 ezért az építkezés éve az agráriumban. Az ágazat sikerében és kudarcában minden magyar állampolgár osztozik. mondta Nagy István agrárminiszter a Figyelő hetilap budapesti agrárkonferenciáján.

04. 03.

Agrárfronton erősít az MKB Bank

Az MKB Bank új agrár-hitelkonstrukciót jelentett be és megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel.

04. 02.

Nagyon kevés zöldséget fogyasztunk

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közölt adatokat arról, hogy az egyes tagállamokban milyen arányban esznek az emberek legalább naponta egyszer zöldséget illetve gyümölcsöt 2017-ben – írta nak.hu az Euronews-ra hivatkozva.

04. 02.

Szövetségben a magyar gazdákért

Országjáró konzultációs sorozat indul a napokban. A mezőgazdasági döntéshozók személyesen egyeztetnek a gazdákkal az előttük álló feladatokról és az uniós agrárpolitikáról.

03. 29.

Elindul a Nébih élő online valóságshow-ja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb innovatív, ismeretterjesztő, szemléletformáló projektet indít. Ma délután 4 órakor kezdődik az első, élő stream-es valóságshow, „Túlélő tojások” címmel. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, többek között – közeledve az ünnepekhez – arra, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot.

03. 28.

Újra megkongatták a vészharangokat Érden: veszélyben a világhírű génbank

A tavaly tavaszi meghátrálás után a jelek szerint az érdi fideszes városvezetés mégsem tett le arról, hogy az Európában egyedülálló gyümölcs génbank mellé ipari parkot telepítsenek. Környezetvédők, helyi politikusok szerint a közvetlen szomszédságban épülő ipari létesítmények visszafordíthatatlanul elpusztítják az Elvira-majort. Az ügyben aláírásgyűjtés indult és más politikai akciók is várhatóak.

03. 28.

Megszólaltak a szakemberek: ez hátráltatja a legjobban a magyar mezőgazdaságot

A munkaerőhiány jelentősen hátráltatja a magyar mezőgazdaságot, és úgy tűnik komoly problémák vannak az utánpótlás-neveléssel, valamint a szakképzett tanárok kiképzésével is - hangzott el a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. A magyar mezőgazdasági géppiac tavaly szinte szárnyalt, jól látszik azonban, hogy a gazdák döntően akkor vásárolnak gépeket, amikor támogatás is van hozzá.

03. 27.

Porzik a föld, sürgősen kellene egy kiadós eső

Régen indult ilyen csapadékszegényen a tavasz a Tisza-tónál, a mezőgazdaságban nagyon reménykednek az esőben. Az időjárás viszontagságai komoly hatással vannak az őszi gabonára. Még nincs baj, de rosszak az előjelek. A térség gazdái egységesen állítják: sürgősen kell egy kiadós eső.

02. 06.

A fekete tányéralma lett az év gyümölcsfajtája Dísznövénnyel és superfood-dal versenyzett a rétesalma

Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája. Az MKSZN által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a Fekete berkenye és a Pipacs1 meggy mellett indult az a őshonos-magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált.

02. 06.

Ukrajnában is keresett a magyar gyümölcs Újabb kelet-európai országgal kötött megállapodást az MKSZN

Akár már idén ősszel elindulhat az első, magyar gyümölcsfa export Ukrajnába, az ottani kertészeti szövegség és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft(MKSZN) által nemrég aláírt egyezménynek köszönhetően. Az őshonos magyar fajták forgalmazásáért is felelős vállalat a FÁK-országok és Tatárföld után, most Ukrajna területére telepíthet majd magyar fajtákat, amelyek közül néhány málna- és meggyfajta már most nagyon népszerű. A két fél közötti megállapodás az exportlehetőségeken túl kutatási együttműködésről, oktatási projektekről, termesztési-technológiák és certifikációs rendszer átadásáról, valamint egy Kárpátalja területén létrehozott faiskoláról is szól.

01. 28.

MEMORANDUM UKRSADPROM 2018

2018. január 15-én a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., Kasztovszky Zoltánt ügyvezető igazgatójának képviseletében, együttműködési memorandumot írt alá az "UKRSADPROM" Nonprofit Szövetség elnökével, Dmitry Kroska-val és helyettessével Alexander Matviyts-sel Budapesten.

12. 05.

Nagy terveink vannak

Az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Kft. átnevezésével és kibővítésével 2015 januárjában létrejött Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tevékenységéről, jövőbeli terveiről kérdeztük Kasztovszky Zoltánt, a cég ügyvezető igazgatóját.

09. 19.

Hogy kerül az alma az asztalra? A gyümölcsfák útja 5 lépésben

Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.

09. 18.

Külföldön sikeres a magyar málna

Évről-évre gyengébb a hazai málnapiac: a munkaerőhiány és az ebből fakadó magas árak miatt egyre kevesebben vágnak bele a termesztésbe, miközben az ellenálló magyar málna reneszánszát éli a külföldi piacon. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szerint a gurulós málnafajta itthon is jó hozamot érhetne el, és pályázatok kiírásával vissza lehetne hozni a gazdák vállalkozó kedvét.

12. 01.

Almaszüret Jonatán nélkül

Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold.  Gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne, a nemzetközi trend és a termesztési nehézségek azonban kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. (MKSZN) szerencsére megőrizte a hagyományos magyar almafajtákat és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvelt típusokhoz az érdi faiskolában.

12. 01.

Gyümölcsfaültetési kisokos 10 tipp az őszi ültetéshez

Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetési szezon; a faiskolákban már kapahatók a fiatal kisfák. Októberben és novemberben szerencsére még nem állnak be a téli fagyok, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez. Na, de mire érdemes odafigyelni, milyen gyümölcsfákat célszerű beszerezni, hogy egész évben friss, zamatos gyümölcsöt szüretelhessen a család? Dr. Szabó Tibor, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa hasznos tippekkel segít eligazodni a növénytelepítési kérdésekben.

11. 30.

Idén is dolgozott a dióburok fúrólégy

Kevés dió jut majd a karácsonyi bejglibe – ezt mutatják az idei szüret szomorú eredményei. A diótermesztők az átlagos termés felét sem tudták betakarítani, a rossz terméshozamért azonban nemcsak a késő tavaszi fagyok és az elhúzódó hideg időjárás a felelősek, hanem egy Amerikából behurcolt rovarfaj is károsította a megmaradt állományt. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadójának elmondása szerint a hazánkban 5-6 éve ténykedő dióburok fúrólégy a szomszédos délnyugati országokból érkezett és barnás elszíneződést okoz a dióhéjon, ami gyengíti az export dió minőségét.

08. 22.

„Gyümölcsöző” együttműködés született Tatárföldön

A Tatár Köztársasággal kötött hosszú távú megállapodást a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) Az állami tulajdonú agrártársaság a keleti nyitás jegyében magyar fajtájú burgonyafélék és bogyós gyümölcsök szaporítóanyagát exportálja majd az orosz föderációhoz tartozó Kazánba.

04. 25.

Emberre is veszélyes lehet a fák gombás fertőzése

A tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja a hasadtlemezű gomba

04. 25.

Hová tűnt 200 ezer tonna magyar alma?

Drasztikusan csökkent idén márciusban az alma ára, pedig a gazdák mintegy 350 ezer tonna gyümölcsöt tároltak el a magasabb ár reményében.

12. 14.

Készítsük fel kertjeinket időben a téli mínuszokra!

10 tipp a gyümölcsültetvények téliesítésére

12. 03.

Drasztikus visszaesés: felére csökkent az idei almatermés

Egyre több magyar gazda védi gyümölcseit az amerikai tárolási technikával

10. 21.

Közmunkaprogrammal menthetőek lennének a magyar gesztenyések

A drága magyar gyümölcsöt megérné itthon újratelepíteni

10. 07.

Évről-évre több magyar dió fogy a világpiacon

Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az MKSZN nem áll meg itt: jövőre megduplázzák az idei mennyiséget!

10. 07.

Átalakult az egyik legjelentősebb hazai agrárszervezet

Új vezetővel indul el az őszi, hazai nemesítésű gyümölcsfajták országos értékesítése