Málnaszedő robot

2021. 10. 21.

Daeun Choi, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa és a kollégái új gyümölcsszedő robotot fejlesztettek ki


 

 

A termésről fotókat készít, így dönti el, hogy az érett, szedhető, vagy még hagyni kell nőni.

Daeun Choi, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa és a kollégái egy olyan szüretelő robotot fejlesztettek ki, amely LED-es fényforrásának köszönhetően nem szedi le az éretlen almákat, körtéket és más gyümölcsöket.

Az integrált kamerarendszer működéséhez nem kell a természetes fényre támaszkodnia, hanem az adott gyümölcsök azonosításához villanásokat alkalmaz. A stroboszkópszerűen pulzáló fény használatával a leszüretelendő gyümölcsök összehasonlíthatók, mert ugyanúgy néznek ki, függetlenül attól, hogy a napfény világítja meg azokat, árnyékban találhatók vagy ellenfény befolyásolja a felismerésüket. A rendkívül erős fényű diódák másodpercenként több villanást bocsátanak ki. Egy a rögzített képeket kiértékelő szoftver dönti el, hogy mit tegyen az agrárrobot, leszedje-e az almát vagy sem.

A használt mesterséges intelligencia csak olyan felvételekkel működik, amelyek információkban gazdagok, azaz a természetes fény nem elegendő. Amennyiben valaki rögzít egy képet, amelyen a déli napfény nagyon jól megvilágít egy gyümölcsöt, egy másik fotóját pedig úgy rögzíti, hogy az éppen árnyékban van, akkor a technológia nem tud megbízható döntéseket hozni és ez független attól, hogy mennyi ideig képezik ki. Choi doktorandusza Omeed Mirbod alkotta meg a LED-ek energiájának tárolásához és kiadásához szükséges áramköröket, valamint a kamerák villanásait szinkronizáló vezérlőegységet.

A tesztek azt mutatták, hogy a stroboszkópszerű fény növeli a mesterséges intelligencián alapuló képelemzés megbízhatóságát. A fotók nagyon élesek voltak annak ellenére, hogy a robot egy almaültetvény rázós terepén haladt 6,5 kilométer/órás sebességgel. A következő alkalommal a fejlesztést egy valódi szüretelő géppel együtt fogják tesztelni.

Érdekesség, hogy a Plymouthi Egyetem kutatói már 2019 májusában bemutatták azt a málnaszedő robotot, amely az emberek vetélytársa lehet és náluk sokkal gyorsabban tudja leszüretelni a gyümölcsöt. Miközben a mezőgazdaságban nyolc órás műszakban dolgozók átlagosan 15 000 bogyót szednek le, addig az új gép egyetlen nap alatt 25 000 darabot.

Forrás: https://sg.hu/cikkek/it-tech/147362/uj-gyumolcsszedo-robotot-fejlesztettek-ki