Génbanki különlegességek

Vissza a termékekhez

Batul (Narancs alma, Üveg alma)

Virágzás, termékenyülés Jó virágport ad, jól porozza a Téli arany parmen
Termőképesség Igen bőtermő, de nem feltétlenül minden évben. Hűvösebb, párásabb területekre való.
Érési ideje Szeptember végére október elejére tehető, de hullásra való hajlama miatt gyakran korábban szedik. Novembertől márciusig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy vagy kicsi (100g), gömb alakú, gyakran enyhén lapított. Sárga alapszíne a napos oldalon piros fedőszínnel mosott. Kocsánya rövid. Húsa kemény, bőlevű, íze kellemesen édes- savanyú. Egyszerűbb körülmények között is jól tárolható.
Fa jellemzői Erős növekedésű, gömbszerű koronája sűrű gallyazattal teli, termőrészeit inkább a fa külső részein fejleszti.

A 2015-ös milánói világkiállításon a Mosolygós Batul alma is jelképezi Magyarországot.

Beregi Sóvári

Termőképesség Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Érési ideje Októbertől decemberig
Gyümölcs jellemzői Két végén lapított, magasnak látszó, gömb alakú, egyik oldalán kicsit hízottabb, mint a másikon. Héja vékony, sima, igen fényes, eleinte sárgászöld, majd szalmasárga alapszínű, amelyet szinte a teljes felületén sárgáspiros fedőszín borít. Húsa fehér, roppanó, éretten porhanyós. Igen bőlevű, édes és enyhén savas ízzel. Szedési ideje szeptember közepe.
Fa jellemzői Erőteljes növekedésű, edzett. Fölfelé törő ágaival sűrű, lombos koronát alkot.

 

Bohémiai Kalter

Virágzás, termékenyülés Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Termőképesség jól, bőven terem
Érési ideje október  elejétől kezdik szedni
Gyümölcs jellemzői közepesen nagy,piros, csíkozása erőteljes, Wagner-díjashoz hasonló,  Formája kerekded, szabályos. Húsa fehér, kellemesen fűszeres, savanykás. Tárolhatósága: február végéig jól tárolható
Fa jellemzői Laza kicsit csüngő formájú, széles kúp alakú ágazat, rövid termőnyársakon terem, varasodásra hajlamos, a nedves körülményeket szereti

 

Entz Rozmaring

Termőképesség Későn fordul termőre, de akkor bőven terem.
Érési ideje Decembertől februárig tart
Gyümölcs jellemzői Hosszúkás, tojásdad alakú. Héja vékony, sima, zsíros tapintású, elég fényes. Eleinte fehéreszöld majd szalmasárga, napos oldalán élénkebb sárga szelíd pirossal bemosott. Húsa porhanyós, bőlevű, édes és enyhén savanykás, kellemes ízű. Október közepétől szedik.
Fa jellemzői Elég buja növekedésű. Fölfelé áll, de szétterjedő ágaival sűrű lombos, terjedelmes, gömb alakú koronát nevel.

 

Fekete tányéralma

Termőképesség Korán és bőven terem.
Érési ideje Január –március, de áprilisig eltartható.
Gyümölcs jellemzői Ellaposodó, szabálytalan gömb alakú. Közepesnél nagyobb, néha egyenesen nagy. Héja meglehetősen vastag, szívós, fénylő, sima, száraz tapintású. Alapszíne világoszöld, éretten halványsárga, napos oldalán  barnáspiros bemosással. Húsa zöldes vagy sárgásfehér, tömött, elég omlós, kellemes fűszeres ízzel.
Fa jellemzői Felfelé törekvő, terjedelmes mindamellett szellős koronát nevel.

 

Gravensteini

Virágzás, termékenyülés Rossz virágport adó fajta (triploid), ezért csak két jó virágport adó fajtával együtt telepíthető. Partenokarpiára hajlamos. A Jonathán, a Téli arany pármen, a Cox narancs renet, és az Asztracháni piros jól termékenyítik.
Termőképesség Korán termőre fordul, bőtermő, de szakaszosságra és hullásra hajlamos.
Érési ideje Augusztus végén szüretelhető, szeptembertől novemberig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy vagy nagy, lapított, bordázott, gyakran részaránytalan. Sárgás alapszínét a napos oldalon világospiros csíkozottság fedi. Kellemes édes, aromás, éretten nyomódásra érzékeny.
Fa jellemzői Nagyon erős növekedésű, koronája szétterülő.

 

Húsvéti rozmaring

Virágzás, termékenyülés Jó virágport ad
Termőképesség Középkései vagy késői termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem.
Érési ideje Kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy, kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalán halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Jól szállítható.
Fa jellemzői Erős növekedésű, előbb feltörő, termőkorban kiszélesedő felgömb alakú nagy koronát nevel. Igénytelen, a betegségeknek ellenállófajta.

 

London pepin

Virágzás, termékenyülés Jó virágport adó fajta, a Jonathán és a téli arany parmen jól termékenyíti.
Termőképesség Viszonylag korán termőre fordul, termőképessége közepes, szakaszos terméshozamra hajlamos.
Érési ideje Későn, október második felében szedik, novembertől márciusig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy vagy nagy, lapított a csésze felől erősen bordázott. Héja viaszos tapintású, sárgászöld alapszíne a napos oldalon pirossal mosott. Húsa tömött, de bőlevű. Kissé savanykás, fűszeres zamatú, kellemes illatú.
Fa jellemzői Gyenge növekedésű, koronája szétterülő, ágrendszere sűrű. varasodásra, lisztharmatra fogékony, termőhely iránt igényes, meleg, párátlan levegőt kedveli.

 

Masánszki (Magyarvalkó)

Gyümölcs jellemzői Kicsi alma. Alakja kissé kúposodó lapított gömb, alig szabálytalan. Héja vékony, de szívós, fényes, sima, viaszos tapintású. Alapszíne kezdetben zöldellő és sárgászöld, éretten citromsárgával és szalmasárga árnyalatú aranysárga. Húsa fehér vagy sárgásfehér, roppanó, finoman szemcsés, leves, borízűen savanykás édes, fűszeres zamatú. 

 

Nemes sóvári

Virágzás, termékenyülés Jó porzó fajtái a Cox narancs renet, Jonathán, Starking, Téli arany parmen.
Termőképesség Nagyon bőven terem, de szakaszosan. Későn fordul termőre.
Érési ideje szeptember végén –október elején szedve decembertől április végéig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy, kerekded, hengeres. Színe világoszöld, majd kifehéredő alapszíne liláspiros csíkozású, nagyon szépen hamvas. Kocsánya rövid, szűk mélyedésben, csészemélyedése széles, nyitott. Húsa fehér, félkemény, bő levű Íze és illata kellemes. Jól eltartható.
Fa jellemzői Jellegzetesen erős, zömök vesszei sötét pirosasbarnák, sűrűn paraszemölcsösek. Koronája nagyra nő.

 

Nemes Szercsika

Termőképesség Elég korán fordul termőre, majd bőven terem.
Érési ideje November, februárig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Nagy vagy jókora nagy. Lapított, ritkán gyengén gömbölyded. Egyik oldala rendszeresen hízottabb. Héja szívós, vastag, sima, zsíros tapintású. Bágyadt fényű, eleinte zöld, majd sárgászöld, a napos oldalán élénkebb sárga. Húsa zöldes erezettel hálózott sárgásfehér. Elég finom, roppanó, bő levű, fűszeres, borízű.
Fa jellemzői Szabálytalan koronát alkot.

 

Nyári fontos

Virágzás, termékenyülés Jó porzó fajtái a Staarging, Téli arany parmen.
Termőképesség Későn fordul termőre, bőtermő, de nem minden évben.
Érési ideje Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik.
Gyümölcs jellemzői Nagy vagy igen nagy, lapított gömb alakú, egyik fele gyakran hízottabb. Színe éretten fehéressárga, napos oldalán halvány piros csíkozott. Húsa kemény, bőlevű, íze erősen savas.
Fa jellemzői Erős vagy igen erős növekedésű, koronája szétterülő, félgömb alakú.

 

Parker Peppin (bőralma)

Virágzás, termékenyülés Jó virágport ad. Porzói a Cox naracs renet, Jonathán, Téli arany parmen.
Termőképesség Korán termőre fordul, igen bőven és rendszeresen terem
Érési ideje Szeptember közepén szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Kicsi vagy középnagy, lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás felületű, napos oldalán sárgásbarna. Húsa puha, bőlevű, kellemesen savanykás, borízű zamattal. Jól tűri a szállítást, de túléretten kásásodik, a tárolóban ráncosodik.
Fa jellemzői Gyenge növekedésű, kisméretű gömb alakú koronát nevel.

 

Pónyik

Termőképesség Kedvező viszonyok között bőven terem.
Érési ideje Novembertől, februárig eltartható.
Gyümölcs jellemzői Többnyire jókora nagy. Szabálytalan, lapított alakú. Héja vastag, sima, néha kissé érdes tapintású. Éretten citromsárga színű. Napos oldalán némi narancspirral mosott. barnás-színű pontozata szembetűnő. Húsa sárgásfehér, néha zöldes árnyalatú. Tömött porhanyós, olvadó, cukrosan savanykás, illatos, fűszeres.
Fa jellemzői Erőteljes növekedésű. Szétálló ágai ritkás lombozatú, de terjedelmes koronát nevel.

 

Sárga szépvirágú

Virágzás, termékenyülés Jó virágport ad. A Jonathánt, Téli arany parmen, Cox narancso renet jól termékenyíti.
Termőképesség Nem bőven, de rendszeresen terem, középkésőn fordul termőre.
Érési ideje Szeptember végétől – október végéig szedik, januárig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy, alakja megnyúlt, kocsánya felől vállas, csésze táján élesen bordás. Színe zöldessárga, majd aranysárga, jellegezetesen pontozott. Húsa sárságfehér, puha, kásásodó. Íze kellemes, édes, gyenge illattal. Tárolásra nem való.
Fa jellemzői Koronája nagy, sűrű és lecsüngő, hosszú termőrészekkel, a metszést nehezen viseli.

 

Sikulai

Virágzás, termékenyülés Középidőben virágzik.
Termőképesség Későn fordul termőre, bőven terem.
Érési ideje Szeptember végén, október elején érik
Gyümölcs jellemzői Középnagy, lapított gömb alakú. Héja kevésbé fényes, értével aranysárga, melyet szinte teljesen eltakarnak a e sötét bordó csíkok. Húsa zöldesfehér, tömör, gyengén leves, savas-édes, kissé fanyar. Decembertől áprilisig fogyasztható.
Fa jellemzői Közeperős növekedésű, sűrű gömb koronájú. Igénytelen fajta, de inkább a hegyvidékek fajtája, meleg éghajlat mellett és  nyirkos talajon terme a legjobban. Betegségeknek, kártevőknek ellenáll, s hajtásainak kiváló tűzelhalás ellenállósága alapján a BCE génforrásnak emeli ki.

 

Széchenyi Renet

Érési ideje Októbertől januárig
Gyümölcs jellemzői Gyengén lapított, kerekded. Fedőszíne világos piros vagy piros, zsíros tapintású. Húsa puha, leveses, íze édes-savas. illatos
Fa jellemzői Kicsi, zárt koronát nevel.

 

Tartós Gusztáv

Virágzás, termékenyülés a Jonathan, Batul, Aranyparmen, bőven virágzó fajta
Termőképesség jól, bőven terem
Érési ideje szeptember végétől november végéig elnyúlik
Gyümölcs jellemzői nagy, tetszetős, málnás piros csíkozású. Formája hosszúkás, enyhén kúpos, hasonlít a Starkingra. Húsa vajsárga, édeskék. Tárolhatósága: közepes, kásásodik.
Fa jellemzői laza korona jellemzi, varasodásra nem érzékeny, igényes, jól tűri a hideget, a nedves talajt, elemi kénnel való permetezést nem tűri.

 

Téli arany parmen

Virágzás, termékenyülés Igen jó virágport adó fajta. jól termékenyíti a Cox narancs renet és a Jonathán.
Termőképesség Rendszeresen és bőven terem. Korán fordul termőre
Érési ideje Augusztus végétől szeptember közepéig szedik lehetőleg éretten, decemberig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy, színe zöldes, majd narancsssárga alapon narancs piros csíkozott. kocsánya néha húsos. Húsa sárgásfehér, félkemény, lédús, későn szedve lisztesedő. Íze kellemes, savanyú-édes zamatú, illatas.
Fa jellemzői Koronája mereven feltörő, ritka, elágazás nélküli rövid, termőrészekkel.

 

Téli banánalma

Termőképesség Jó. Termőhely iránt nem igényes
Érési ideje Szeptember végén, október elején szedhető, áprilisig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Középnagy vagy nagy, gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga alapszínen kárminpirossal bemosott a napos oldalon. Húsa kemény, íze harmonikusan édes-savanyú.
Fa jellemzői Középerős vagy erős növekedésű, koronája ritka, kissé széthajló.

 

Téli fehér kálvil

Termőképesség közepes. Termőhely iránt nagyon igényes, lsiztharmatra, varasodásra fogékony.
Érési ideje Szeptember végétől szedhető. Márciusig fogyasztható.
Gyümölcs jellemzői Többnyire középnagy, tompakúp alakú, gyakran aszimmetrikus, a csészétől a kocsánymélyedés pereméig erősen bordázott. Sárgászöld alapszínen sötétebb sárga fedőszínű. Húsa kemény, szállításra érzékeny, bőlevő, borízű és illatos. Kiváló asztali alma.
Fa jellemzői Erős növekedésű, igen nagy és terjedelmes koronát nevel.

 

Téli piros pogácsa

Termőképesség Késői termőre fordulás után rendszeresen és bőven terem, de szakaszosságra hajlamos.
Érési ideje Későn, október második felében szedhető, március végéig fogyasztják.
Gyümölcs jellemzői Nagy vagy igen nagy, lapított, héja élénkpiros színnel bemosott illetve csíkozott, kissé viaszos. Savas-édes, főleg korai szedés után kesernyés, fanyar mellékíze van.
Fa jellemzői Erős vagy nagyon erős növekedésű, ritka ágrendszerű.

 

Tordai piros Kálvil

Termőképesség Későn fordul termőre, de akkor rendszeresen és bőven terem.
Érési ideje Szeptember vége – október eleje
Gyümölcs jellemzői Középnagy vagy kicsi. Alakja változó, kúpos gömb, majd szabálytalanul tojásdad vagy hengeres gömb. Héja vékony, sima tapintású, fényes zöldessárga alapszínnel, melyet egyenletes sötétpiros fedőszín borít. Húsa sárgába játszó fehér. Tömött, roppanó, bőlevű, édes és gyengén savas, igen kellemes, élénk eperillatú és fűszeres ízű.
Fa jellemzői Erőteljes növekedésű. Fölfelé törő ágaival szép lombos, kellően szellős, gömb alakú koronát alkot.

 

Török Bálint

Termőképesség Kissé későn fordul termőre, de akkor rendszeresen és bőven terem.
Érési ideje Novembertől –februárig
Gyümölcs jellemzői Nagy vagy igen nagy. Lapos gömbölyű. Egyik oldalán hízottabb. Héja sima, finom, gyengéd tapintású, ledörzsölve fényes. Sárgászöld alapszínéből alig látható valami, mert sötét barnásvérpiros fedőszín takarja. Húsa zöldesfehér. Leve igen bő, édes borízű, kellemes, gyenge illattal.
Fa jellemzői Erőteljes növekedésű. Kuszált, később lehajló ágai nagy, terebélyes koronát alkotnak. A rendszeres nyesést nem tűri. Mély termőrétegű, nyirkosabb, kötöttebb talajban, párateltebb, hűvösebb éghajlat alatt érzi magát a legjobban.