Génbanki különlegességek
Vissza a termékekhez- Alma
- Fekete berkenye
- Bodza
- Birs
- Cseresznye
- Dió
- Kajszi
- Körte
- Málna
- Mandula
- Meggy
- Mogyoró
- Nektarin
- Naspolya
- Őszibarack
- Ribiszke
- Szamóca
- Szeder
- Szilva
- Génbanki különlegességek
- Batul (Narancs alma, Üveg alma)
- Beregi Sóvári
- Bohémiai Kalter
- Entz Rozmaring
- Fekete tányéralma
- Gravensteini
- Húsvéti rozmaring
- London pepin
- Masánszki (Magyarvalkó)
- Nemes sóvári
- Nemes Szercsika
- Nyári fontos
- Parker Peppin (bőralma)
- Pónyik
- Sárga szépvirágú
- Sikulai
- Széchenyi Renet
- Tartós Gusztáv
- Téli arany parmen
- Téli banánalma
- Téli fehér kálvil
- Téli piros pogácsa
- Tordai piros Kálvil
- Török Bálint
- Faiskolai minősített vetőmag
- Felhasznált alanyok
- Vetőburgonya
Batul (Narancs alma, Üveg alma)
Virágzás, termékenyülés | Jó virágport ad, jól porozza a Téli arany parmen |
---|---|
Termőképesség | Igen bőtermő, de nem feltétlenül minden évben. Hűvösebb, párásabb területekre való. |
Érési ideje | Szeptember végére október elejére tehető, de hullásra való hajlama miatt gyakran korábban szedik. Novembertől márciusig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy vagy kicsi (100g), gömb alakú, gyakran enyhén lapított. Sárga alapszíne a napos oldalon piros fedőszínnel mosott. Kocsánya rövid. Húsa kemény, bőlevű, íze kellemesen édes- savanyú. Egyszerűbb körülmények között is jól tárolható. |
Fa jellemzői | Erős növekedésű, gömbszerű koronája sűrű gallyazattal teli, termőrészeit inkább a fa külső részein fejleszti. |
A 2015-ös milánói világkiállításon a Mosolygós Batul alma is jelképezi Magyarországot.
Beregi Sóvári
Termőképesség | Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | Októbertől decemberig |
Gyümölcs jellemzői | Két végén lapított, magasnak látszó, gömb alakú, egyik oldalán kicsit hízottabb, mint a másikon. Héja vékony, sima, igen fényes, eleinte sárgászöld, majd szalmasárga alapszínű, amelyet szinte a teljes felületén sárgáspiros fedőszín borít. Húsa fehér, roppanó, éretten porhanyós. Igen bőlevű, édes és enyhén savas ízzel. Szedési ideje szeptember közepe. |
Fa jellemzői | Erőteljes növekedésű, edzett. Fölfelé törő ágaival sűrű, lombos koronát alkot. |
Bohémiai Kalter
Virágzás, termékenyülés | Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. |
---|---|
Termőképesség | jól, bőven terem |
Érési ideje | október elejétől kezdik szedni |
Gyümölcs jellemzői | közepesen nagy,piros, csíkozása erőteljes, Wagner-díjashoz hasonló, Formája kerekded, szabályos. Húsa fehér, kellemesen fűszeres, savanykás. Tárolhatósága: február végéig jól tárolható |
Fa jellemzői | Laza kicsit csüngő formájú, széles kúp alakú ágazat, rövid termőnyársakon terem, varasodásra hajlamos, a nedves körülményeket szereti |
Entz Rozmaring
Termőképesség | Későn fordul termőre, de akkor bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | Decembertől februárig tart |
Gyümölcs jellemzői | Hosszúkás, tojásdad alakú. Héja vékony, sima, zsíros tapintású, elég fényes. Eleinte fehéreszöld majd szalmasárga, napos oldalán élénkebb sárga szelíd pirossal bemosott. Húsa porhanyós, bőlevű, édes és enyhén savanykás, kellemes ízű. Október közepétől szedik. |
Fa jellemzői | Elég buja növekedésű. Fölfelé áll, de szétterjedő ágaival sűrű lombos, terjedelmes, gömb alakú koronát nevel. |
Fekete tányéralma
Termőképesség | Korán és bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | Január –március, de áprilisig eltartható. |
Gyümölcs jellemzői | Ellaposodó, szabálytalan gömb alakú. Közepesnél nagyobb, néha egyenesen nagy. Héja meglehetősen vastag, szívós, fénylő, sima, száraz tapintású. Alapszíne világoszöld, éretten halványsárga, napos oldalán barnáspiros bemosással. Húsa zöldes vagy sárgásfehér, tömött, elég omlós, kellemes fűszeres ízzel. |
Fa jellemzői | Felfelé törekvő, terjedelmes mindamellett szellős koronát nevel. |
Gravensteini
Virágzás, termékenyülés | Rossz virágport adó fajta (triploid), ezért csak két jó virágport adó fajtával együtt telepíthető. Partenokarpiára hajlamos. A Jonathán, a Téli arany pármen, a Cox narancs renet, és az Asztracháni piros jól termékenyítik. |
---|---|
Termőképesség | Korán termőre fordul, bőtermő, de szakaszosságra és hullásra hajlamos. |
Érési ideje | Augusztus végén szüretelhető, szeptembertől novemberig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy vagy nagy, lapított, bordázott, gyakran részaránytalan. Sárgás alapszínét a napos oldalon világospiros csíkozottság fedi. Kellemes édes, aromás, éretten nyomódásra érzékeny. |
Fa jellemzői | Nagyon erős növekedésű, koronája szétterülő. |
Húsvéti rozmaring
Virágzás, termékenyülés | Jó virágport ad |
---|---|
Termőképesség | Középkései vagy késői termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. |
Érési ideje | Kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy, kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalán halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Jól szállítható. |
Fa jellemzői | Erős növekedésű, előbb feltörő, termőkorban kiszélesedő felgömb alakú nagy koronát nevel. Igénytelen, a betegségeknek ellenállófajta. |
London pepin
Virágzás, termékenyülés | Jó virágport adó fajta, a Jonathán és a téli arany parmen jól termékenyíti. |
---|---|
Termőképesség | Viszonylag korán termőre fordul, termőképessége közepes, szakaszos terméshozamra hajlamos. |
Érési ideje | Későn, október második felében szedik, novembertől márciusig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy vagy nagy, lapított a csésze felől erősen bordázott. Héja viaszos tapintású, sárgászöld alapszíne a napos oldalon pirossal mosott. Húsa tömött, de bőlevű. Kissé savanykás, fűszeres zamatú, kellemes illatú. |
Fa jellemzői | Gyenge növekedésű, koronája szétterülő, ágrendszere sűrű. varasodásra, lisztharmatra fogékony, termőhely iránt igényes, meleg, párátlan levegőt kedveli. |
Masánszki (Magyarvalkó)
Gyümölcs jellemzői | Kicsi alma. Alakja kissé kúposodó lapított gömb, alig szabálytalan. Héja vékony, de szívós, fényes, sima, viaszos tapintású. Alapszíne kezdetben zöldellő és sárgászöld, éretten citromsárgával és szalmasárga árnyalatú aranysárga. Húsa fehér vagy sárgásfehér, roppanó, finoman szemcsés, leves, borízűen savanykás édes, fűszeres zamatú. |
---|
Nemes sóvári
Virágzás, termékenyülés | Jó porzó fajtái a Cox narancs renet, Jonathán, Starking, Téli arany parmen. |
---|---|
Termőképesség | Nagyon bőven terem, de szakaszosan. Későn fordul termőre. |
Érési ideje | szeptember végén –október elején szedve decembertől április végéig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy, kerekded, hengeres. Színe világoszöld, majd kifehéredő alapszíne liláspiros csíkozású, nagyon szépen hamvas. Kocsánya rövid, szűk mélyedésben, csészemélyedése széles, nyitott. Húsa fehér, félkemény, bő levű Íze és illata kellemes. Jól eltartható. |
Fa jellemzői | Jellegzetesen erős, zömök vesszei sötét pirosasbarnák, sűrűn paraszemölcsösek. Koronája nagyra nő. |
Nemes Szercsika
Termőképesség | Elég korán fordul termőre, majd bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | November, februárig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Nagy vagy jókora nagy. Lapított, ritkán gyengén gömbölyded. Egyik oldala rendszeresen hízottabb. Héja szívós, vastag, sima, zsíros tapintású. Bágyadt fényű, eleinte zöld, majd sárgászöld, a napos oldalán élénkebb sárga. Húsa zöldes erezettel hálózott sárgásfehér. Elég finom, roppanó, bő levű, fűszeres, borízű. |
Fa jellemzői | Szabálytalan koronát alkot. |
Nyári fontos
Virágzás, termékenyülés | Jó porzó fajtái a Staarging, Téli arany parmen. |
---|---|
Termőképesség | Későn fordul termőre, bőtermő, de nem minden évben. |
Érési ideje | Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik. |
Gyümölcs jellemzői | Nagy vagy igen nagy, lapított gömb alakú, egyik fele gyakran hízottabb. Színe éretten fehéressárga, napos oldalán halvány piros csíkozott. Húsa kemény, bőlevű, íze erősen savas. |
Fa jellemzői | Erős vagy igen erős növekedésű, koronája szétterülő, félgömb alakú. |
Parker Peppin (bőralma)
Virágzás, termékenyülés | Jó virágport ad. Porzói a Cox naracs renet, Jonathán, Téli arany parmen. |
---|---|
Termőképesség | Korán termőre fordul, igen bőven és rendszeresen terem |
Érési ideje | Szeptember közepén szedhető, novembertől márciusig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Kicsi vagy középnagy, lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás felületű, napos oldalán sárgásbarna. Húsa puha, bőlevű, kellemesen savanykás, borízű zamattal. Jól tűri a szállítást, de túléretten kásásodik, a tárolóban ráncosodik. |
Fa jellemzői | Gyenge növekedésű, kisméretű gömb alakú koronát nevel. |
Pónyik
Termőképesség | Kedvező viszonyok között bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | Novembertől, februárig eltartható. |
Gyümölcs jellemzői | Többnyire jókora nagy. Szabálytalan, lapított alakú. Héja vastag, sima, néha kissé érdes tapintású. Éretten citromsárga színű. Napos oldalán némi narancspirral mosott. barnás-színű pontozata szembetűnő. Húsa sárgásfehér, néha zöldes árnyalatú. Tömött porhanyós, olvadó, cukrosan savanykás, illatos, fűszeres. |
Fa jellemzői | Erőteljes növekedésű. Szétálló ágai ritkás lombozatú, de terjedelmes koronát nevel. |
Sárga szépvirágú
Virágzás, termékenyülés | Jó virágport ad. A Jonathánt, Téli arany parmen, Cox narancso renet jól termékenyíti. |
---|---|
Termőképesség | Nem bőven, de rendszeresen terem, középkésőn fordul termőre. |
Érési ideje | Szeptember végétől – október végéig szedik, januárig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy, alakja megnyúlt, kocsánya felől vállas, csésze táján élesen bordás. Színe zöldessárga, majd aranysárga, jellegezetesen pontozott. Húsa sárságfehér, puha, kásásodó. Íze kellemes, édes, gyenge illattal. Tárolásra nem való. |
Fa jellemzői | Koronája nagy, sűrű és lecsüngő, hosszú termőrészekkel, a metszést nehezen viseli. |
Sikulai
Virágzás, termékenyülés | Középidőben virágzik. |
---|---|
Termőképesség | Későn fordul termőre, bőven terem. |
Érési ideje | Szeptember végén, október elején érik |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy, lapított gömb alakú. Héja kevésbé fényes, értével aranysárga, melyet szinte teljesen eltakarnak a e sötét bordó csíkok. Húsa zöldesfehér, tömör, gyengén leves, savas-édes, kissé fanyar. Decembertől áprilisig fogyasztható. |
Fa jellemzői | Közeperős növekedésű, sűrű gömb koronájú. Igénytelen fajta, de inkább a hegyvidékek fajtája, meleg éghajlat mellett és nyirkos talajon terme a legjobban. Betegségeknek, kártevőknek ellenáll, s hajtásainak kiváló tűzelhalás ellenállósága alapján a BCE génforrásnak emeli ki. |
Széchenyi Renet
Érési ideje | Októbertől januárig |
---|---|
Gyümölcs jellemzői | Gyengén lapított, kerekded. Fedőszíne világos piros vagy piros, zsíros tapintású. Húsa puha, leveses, íze édes-savas. illatos |
Fa jellemzői | Kicsi, zárt koronát nevel. |
Tartós Gusztáv
Virágzás, termékenyülés | a Jonathan, Batul, Aranyparmen, bőven virágzó fajta |
---|---|
Termőképesség | jól, bőven terem |
Érési ideje | szeptember végétől november végéig elnyúlik |
Gyümölcs jellemzői | nagy, tetszetős, málnás piros csíkozású. Formája hosszúkás, enyhén kúpos, hasonlít a Starkingra. Húsa vajsárga, édeskék. Tárolhatósága: közepes, kásásodik. |
Fa jellemzői | laza korona jellemzi, varasodásra nem érzékeny, igényes, jól tűri a hideget, a nedves talajt, elemi kénnel való permetezést nem tűri. |
Téli arany parmen
Virágzás, termékenyülés | Igen jó virágport adó fajta. jól termékenyíti a Cox narancs renet és a Jonathán. |
---|---|
Termőképesség | Rendszeresen és bőven terem. Korán fordul termőre |
Érési ideje | Augusztus végétől szeptember közepéig szedik lehetőleg éretten, decemberig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy, színe zöldes, majd narancsssárga alapon narancs piros csíkozott. kocsánya néha húsos. Húsa sárgásfehér, félkemény, lédús, későn szedve lisztesedő. Íze kellemes, savanyú-édes zamatú, illatas. |
Fa jellemzői | Koronája mereven feltörő, ritka, elágazás nélküli rövid, termőrészekkel. |
Téli banánalma
Termőképesség | Jó. Termőhely iránt nem igényes |
---|---|
Érési ideje | Szeptember végén, október elején szedhető, áprilisig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy vagy nagy, gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga alapszínen kárminpirossal bemosott a napos oldalon. Húsa kemény, íze harmonikusan édes-savanyú. |
Fa jellemzői | Középerős vagy erős növekedésű, koronája ritka, kissé széthajló. |
Téli fehér kálvil
Termőképesség | közepes. Termőhely iránt nagyon igényes, lsiztharmatra, varasodásra fogékony. |
---|---|
Érési ideje | Szeptember végétől szedhető. Márciusig fogyasztható. |
Gyümölcs jellemzői | Többnyire középnagy, tompakúp alakú, gyakran aszimmetrikus, a csészétől a kocsánymélyedés pereméig erősen bordázott. Sárgászöld alapszínen sötétebb sárga fedőszínű. Húsa kemény, szállításra érzékeny, bőlevő, borízű és illatos. Kiváló asztali alma. |
Fa jellemzői | Erős növekedésű, igen nagy és terjedelmes koronát nevel. |
Téli piros pogácsa
Termőképesség | Késői termőre fordulás után rendszeresen és bőven terem, de szakaszosságra hajlamos. |
---|---|
Érési ideje | Későn, október második felében szedhető, március végéig fogyasztják. |
Gyümölcs jellemzői | Nagy vagy igen nagy, lapított, héja élénkpiros színnel bemosott illetve csíkozott, kissé viaszos. Savas-édes, főleg korai szedés után kesernyés, fanyar mellékíze van. |
Fa jellemzői | Erős vagy nagyon erős növekedésű, ritka ágrendszerű. |
Tordai piros Kálvil
Termőképesség | Későn fordul termőre, de akkor rendszeresen és bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | Szeptember vége – október eleje |
Gyümölcs jellemzői | Középnagy vagy kicsi. Alakja változó, kúpos gömb, majd szabálytalanul tojásdad vagy hengeres gömb. Héja vékony, sima tapintású, fényes zöldessárga alapszínnel, melyet egyenletes sötétpiros fedőszín borít. Húsa sárgába játszó fehér. Tömött, roppanó, bőlevű, édes és gyengén savas, igen kellemes, élénk eperillatú és fűszeres ízű. |
Fa jellemzői | Erőteljes növekedésű. Fölfelé törő ágaival szép lombos, kellően szellős, gömb alakú koronát alkot. |
Török Bálint
Termőképesség | Kissé későn fordul termőre, de akkor rendszeresen és bőven terem. |
---|---|
Érési ideje | Novembertől –februárig |
Gyümölcs jellemzői | Nagy vagy igen nagy. Lapos gömbölyű. Egyik oldalán hízottabb. Héja sima, finom, gyengéd tapintású, ledörzsölve fényes. Sárgászöld alapszínéből alig látható valami, mert sötét barnásvérpiros fedőszín takarja. Húsa zöldesfehér. Leve igen bő, édes borízű, kellemes, gyenge illattal. |
Fa jellemzői | Erőteljes növekedésű. Kuszált, később lehajló ágai nagy, terebélyes koronát alkotnak. A rendszeres nyesést nem tűri. Mély termőrétegű, nyirkosabb, kötöttebb talajban, párateltebb, hűvösebb éghajlat alatt érzi magát a legjobban. |