Bodza
Vissza a termékekhezBodza = Festőbodza
A festőbodzát az USA-ban, Ohióban kezdték termeszteni az 1890-es években. A hazai honosítómunka 1979-ben kezdődött el, a konzervipari és hűtési célra alkalmas típusok kiválasztásával.
A bodza gyümölcse jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat. Legnagyobb értéke gazdag színanyagtartalma, amely a gyümölcskészítményeket bordóvörösre színezi. Nemcsak színezékként alkalmazható más gyümölcskészítményekben, hanem önmagában is kiváló dzsem, ivólé, likőr és bor készíthető belőle. Virágait a gyógyszeripar izzasztóként teakeverékekben alkalmazza, hűléses megbetegedések gyógyítására. A bodza több változatát dísznövényként is ültetik.
A festőbodza termésbiztonsága jó, az egymást követő években alig változik. Termőképessége a fajtától és a termőhelytől függ, kb. 12-25 t/ha.