Vetőburgonya
Vissza a termékekhezArany-Chipke
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)
Gumójellemzők: Sárga héjú, arany sárga húsú, gömbölyded alakú, középnagy méretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 db/tő. Szárazanyag-tartalma magas (22-23 %).
Lombozat: Közepesen erős szárú, nem pigmentált, világoszöld, középnagy levélkékkel.
Felhasználási érték: „C” főzési típusú, lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű, chips gyártásra alkalmas ipari célfajta. Kiváló, gesztenyére emlékeztető ízű. Otthoni felhasználás esetén, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya, chips és püré készítésére, tészta alapanyagnak is.
Rezisztenciák: Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lomb fitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens.
Termesztési és tárolási jellemzők: Közepesen bőtermő (40-50 t/ha), közepesen hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható fajta. Leromlásra nem hajlamos.
Forrás és fotó: http://www.burgonyakutatas.hu/burgonyafajtak/arany-chipke/
Hópehely
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)
Gumójellemzők:
Halványrózsaszínbe hajló sárgás barna héjú, kerekded alakú, fehér húsú, nagy-középnagy gumóméretű, középmélyen ülő rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20 %).
Lombozat: Közepes méretű, kevés vastag szárral, középzöld, nagy levélkékkel.
Felhasználási érték:
„B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták).
Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Rezisztenciák:
Immunis a burgonya Y, X, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen ellenálló. Gumóvarasodással szemben és a burgonya fonálféreg Ro1 és Ro4 rasszával szemben rezisztens.
Termesztési és tárolási jellemzők:
Bőtermő (60-80 t/ha), 14-16 db-os kötésszámmal, rendkívüli termésstabilitású fajta. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható. Gumóit magasan köti, ezért a zöldülés elkerülésére mélyebb ültetést, és magasabb bakhátat igényel.
Forrás és fotó: http://www.burgonyakutatas.hu/burgonyafajtak/hopehely/
White Lady
Tenyészidő: Középkorai (~120 nap)
Gumójellemzők: Világossárga héjú és húsú, kerek-ovál alakú, középnagy méretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 /tő. Szárazanyag-tartalma magas (20-21 %).
Lombozat: Közepesen erős szárú, nem pigmentált, világoszöld, nagy levélkékkel.
Felhasználási érték: „C” főzési típusú, enyhén lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű étkezési burgonya. Kiváló ízű, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya és püré készítésére, tészták alapanyagának.
Rezisztenciák: Immúnis a burgonya Y, X, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal, valamint a lomb és gumófitoftórával szemben magas rezisztenciával rendelkezik. Gumóvarasodással és a burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Organikus, vagy biotermesztésre is javasolható fajta.
Termesztési és tárolási jellemzők: Bőtermő (60-70 t/ha), hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható. Összetett rezisztenciatulajdonságai révén organikus termesztésre is alkalmas fajta. Leromlásra nem hajlamos. Sencor gyomirtó szerre (metribuzin) érzékeny, javasolt szermennyiség alapkezelésbe az előírt dózis 80 %-a, lombkezelés nem javasolt.
Forrás és fotó: http://www.burgonyakutatas.hu/burgonyafajtak/white-lady/