Varasodás, tűzelhalás ellen kell védeni az almát, a körtét

2021. 04. 30.

Április utolsó napjai meghozták a tavaszi időt.  A szilva elvirágzott, az alma és a körte teljes virágzásban van, a meggy és a cseresznye túl van a teljes virágzáson, néhány kártevő szórványos rajzása figyelhető meg.

Április utolsó napjai meghozták a tavaszi időt. A nagyon várt változást a több hullámban a mediterrán térségből érkező, meleg légtömegek idézték elő. Az elvirágzott gyümölcsösökben folyik a fagykárok okozta terméskiesés felmérése. Most még a kajsziról és az őszibarackról mondható el, hogy országszerte jelentős a kár.

A szilva elvirágzott, az alma és a körte teljes virágzásban van, a meggy és a cseresznye túl van a teljes virágzáson. A gyümölcsösökbe kihelyezett feromon csapdák fogási adatai rendkívül érdekes képet mutatnak az előző év adataival összehasonlítva. 2020-ban a korai tavaszodás miatt április végén több kártevő is tömegesen rajzott. Most csupán néhány kártevő szórványos rajzása figyelhető meg. Ez tapasztalható az almalevél aknázómoly, a lombosfa fehérmoly, a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly esetében. Most a heti csapdafogások száma fajonként néhány darab. Tavaly ilyenkor az almamoly már tömegesen repült a csapdákba, most viszont még egyetlen egy sem.

A magasabb nappali hőmérséklet hatására erősödött az almafa lisztharmat primer fertőzés tünete. A gondosan metszett ültetvényekben a fertőzött vesszők aránya csupán néhány százalék, de a gondozatlan gyümölcsösökben ez az arány 20-30 %-ot is eléri. Itt a fertőzés már a virágokat is érinti, tehát védekezés nélkül tetemes károkat okoz a lisztharmat.

A kedvező idő elősegíti a varasodás fertőzés most még alacsony szintjének emelkedését, valamint rövid időn belül megteremtődnek a baktériumos tűzelhalás fertőzés feltételei. Az alma, a körte, a birs fogékony állapotban van, ezért a megelőző védekezéseket napokon belül meg kell kezdeni.

A meggy és a cseresznye ültetvényekben még nem tapasztalható a moníliás virág-és hajtásfertőzés kezdeti tünete, de az elvirágzott kajszin és mandulán már láthatóak az elhervadt vesszők. A beteg vesszők gyors levágásával még megelőzhető a további terjedés a fás részekben.

Érzékeny őszibarack fajtákon erősen jelentkeznek a tafrinás levélfodrosodás tünetei. A további megbetegedéseknek valószínűleg már gátat fog szabni a felmelegedés, de a megbetegedett levelek már nem menthetők meg.

Körte ültetvényekben lassú, de folyamatos a körtelevél bolhák lárvakelése. A lerakott tojások 60%-a még nem kelt ki, 30% L1, 10% pedig L2-es lárvastádiumú.

A szőlő ültetvényekbe kihelyezett feromon csapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, de a tömeges rajzás még várat magára.

Forrás: https://agroforum.hu/novenyvedelmi-elorejelzes/varasodas-tuzelhalas-ellen-kell-vedeni-az-almat-a-kortet/