Drágulnak kedvenceink

2021. 06. 01.

Szereti az epret és a cseresznyét? Ilyen árakra számítson a szezonban!

A szállítási költségek ellenére most feleannyit kérnek a külföldi, mint az alföldi eperért. A magyar szamóca 30 százalékkal drágább, mint az elmúlt években átlagosan. Ráadásul az ára tartósan magasan maradhat a Fruitveb zöldség-gyümölcs terméktanács szerint. A cseresznye ára is magasról (2500-3000 forint/kiló) indulhat a szezon elején - hangzott el az RTL Híradóban.

A hideg április-május és a sok csapadék miatt pár hetes csúszásban van tavalyhoz képest a hazai epertermés. A tavalyi időjárás miatt is kisebb a termés, már a virágkezdeményekből kevesebbet számoltak a fényszegény ősz hatására. A boltok hetek óta kínálnak magyar epret (azaz szamócát), de ezek egyelőre fólia alatt termettek.

Az eper bolti ára tartósan 2000 forint körül rekedhet kilónként. Jelenleg 1800 forintba kerül az import eper kilója, míg a magyaré 3500 forint, és ez hetek óta így van - mondta Kelemen Péter, a Fruitveb terméktanács alelnöke az RTL Híradónak. Ennek oka valószínűleg az, hogy a magyar eper frissebb.

Idén feleannyi cseresznye terem, mint a sokéves átlag, a hűvös és csapadékos tavasz miatt. Várhatóan a cseresznyét is magas áron kezdik majd árulni, mint tavaly, 2500-3000 forinto is kérhetnek kilójáért. A szezon második felében, június végén viszont a harmadával olcsóbb lehet.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/eper-piac-ar-kilo-cseresznye-vasarlas.730071.html
Kép: Pixabay