A Mecsek oldalában virágzik a mandula

2021. 03. 04.

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Amikor ilyen szép, napsütéses az idő, rohamosan fejlődnek a bimbók, egyre érzékenyebbé válnak a hidegre. Pécs környékén már az alma és a körte is közel van a rügypattanáshoz, az őszibarack rügyei pedig nyílnak, a kajszi pirosbimbós állapotban van, tudtuk meg Pillmann Gábor kertészmérnöktől. A Danic Kft. ültetvényeiben napokon belül sor kerül a lemosó permetezésre, és a várható fagy után ismét fognak rézzel permetezni, hogy megelőzzék a fagysérüléseken keresztül fertőző betegségeket.

Száraz az idő, eddig nem fertőz a monília vagy a varasodás, most a fagyveszély a legnagyobb, de ha nem haladja meg a mínusz 4-5 C-fokot, azt még kibírják a kajszifák.

Tavaly a cég ültetvényeiben 90 százalékos fagykár volt.

A Balaton déli partján is nagyon előrehaladott a kajszi fejlődése, Antyipenkó Beáta szaktanácsadó szerint fajtától függően a pirosbimbós állapot végén vagy még az elején tartanak. Boldogkőváralján viszont, ahol ugyancsak dolgozik, még zártak a rügyek, megvan a szokásos 7-10 napos fejlődésbeli különbség a két termőhely között.

Az idén még korábban kezdett fejlődni a kajszi, mint tavaly,

de ha jön a hideg, elhúzódik a virágnyílás. Ha viszont folyamatosan szép napsütés és több mint 10 C-fok lesz, a piros bimbóból gyorsan fehér bimbó, majd kinyílt virág lesz. A kajszivirág egy nap alatt kinyílhat a fehérbimbós állapotból, és akkor már nagyon érzékeny a hidegre.

Pirosbimbós állapot kajsziban

Fotó: Horváth Csilla

 

A jelenlegi pirosbimbós állapotban mínusz 5-6 C-fokot még kibírnak a fák,

egyelőre nem készülnek fagyvédelemre a Balaton Fruit Kft. ültetvényeiben. Az előrejelzések ugyanis még nem fenyegetnek mínusz 10 C-fok alatti hideggel.

Tavaly a fagykár miatt a szokásos termés harmadát tudták csak betakarítani, annak ellenére, hogy fagyvédelmi gyertyákkal fűtötték az ültetvényeket. A védekezés hatására 70 százalékos termést értek el, másutt viszont, ahol nem tudtak fűteni, csak a fák tetején volt néhány szem gyümölcs. Nemcsak a fagy, hanem a hosszú hideg időszak is károsította a kajszit, nem volt jó a termékenyülés például a Bergerouge fajtánál. Boldogkőváralján viszont csak a völgyek alján lévő kajszisok károsodtak, a dombtetőkön lévő ültetvényeken teljes termést lehetett szedni.

Melegben gyorsan fejlődnek a virágrügyek

Fotó: Horváth Csilla

Az utóbbi években a meleg fekvésekben lévő ültetvények és a korábban virágzó fajták vannak még nagyobb veszélyben,

Balatonvilágoson 2015-ben és tavaly egyharmados termést értek el, 2018-ban pedig teljes fagykárt szenvedtek.

A növények mellett a kártevők is ébredeznek, mondta Illés Attila szaktanácsadó, készülhetünk a körte-levélbolha és a bimbólikasztó korai megjelenésére. Utóbbit már most kereshetjük kopogtatásos módszerrel, és ha találunk egyet, permetezni is kell ellene.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2021/03/02/mecsek-oldalaban-viragzik-mandula