Szövetségben a magyar gazdákért

2019. 04. 02.

Országjáró konzultációs sorozat indul a napokban. A mezőgazdasági döntéshozók személyesen egyeztetnek a gazdákkal az előttük álló feladatokról és az uniós agrárpolitikáról.

A kormány minden területen a párbeszédre alapozza közéleti munkáját, és nincs ez másként az agráriummal, a gazdákkal kapcsolatban sem - hangsúlyozta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Nyitrai Zsolt bejelentette, országjáró konzultációs sorozatot indítanak, melyeken a gazdálkodók közvetlenül a vezető agrárpolitikusoknak, agrárszakembereknek, illetve a szakmai szervezetek vezetőinek fogalmazhatják meg javaslataikat, tehetik fel kérdéseiket.

Minden megyében lesznek ilyen fórumok, ahol a gazdák rendelkezésére áll majd Nagy István miniszter, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Feldman Zsolt,Kis Miklós és Zsigó Róbert államtitkárok, Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Jakab István, a Magosz és Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, valamint uniós ügyekben Erdős Norbert, európai parlamenti képviselő .

- Május 26-an lesz az európai parlamenti választás, aminek a mi szempontunkból egyértelmű tétje az, hogy védjük meg a magyar földet és a magyar gazdákat. Olyan képviselőket küldjünk majd az Európai Parlamentbe, akiknek Brüsszelben is Magyarország az első – emelte ki Nyitrai Zsolt.

Nagy István agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság legfontosabb teendője jelenleg a versenyképesség növelése. A kormány az anyagi támogatások mellett jogszabály-módosításokkal és az érdekképviselet erősítésével segíti a gazdákat abban, hogy a hazai és a nemzetközi piacokon versenyképesebbekké váljanak.

-Számos tervünk van a jövőre nézve arról, hogy a versenyképességnek milyen elemei vannak, amelyek segítséget jelenthetnek ebben. Ilyen lehet többek között a digitalizáció minél szélesebb körű alkalmazása, az öntözés fejlesztése, ami ezen a tavaszon már nagyon égetően jelezte, mekkora szükség van rá, és nagyon fontos a fiatalok minél szélesebb körű bevonása is az agrártársadalomba.

Az új uniós közös agrárpolitikával kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel a mezőgazdasági támogatások rovására próbál fedezetet találni az új kihívások, egyebek között a migráció finanszírozására. „Ez a magyar kormány szerint elfogadhatatlan. Komoly kockázatot jelentene, emelkednének az élelmiszerárak, szűkülne a választék, vagy akár a minőség az élelmiszerbiztonság rovására vezetne – mondta Nagy István.

A közös agrárpolitika támogatásainak csökkentése elleni tiltakozásul indította el aláírásgyűjtését március elején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz, amihez az Agrárminisztérium is csatlakozott. A petíciós íveket eddig már 146567 írták alá, ami jól mutatja, hogy a gazdatársadalom megértette és támogatja szándékukat – tette hozzá a miniszter.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)