Megszólaltak a szakemberek: ez hátráltatja a legjobban a magyar mezőgazdaságot

2019. 03. 28.

A munkaerőhiány jelentősen hátráltatja a magyar mezőgazdaságot, és úgy tűnik komoly problémák vannak az utánpótlás-neveléssel, valamint a szakképzett tanárok kiképzésével is - hangzott el a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. A magyar mezőgazdasági géppiac tavaly szinte szárnyalt, jól látszik azonban, hogy a gazdák döntően akkor vásárolnak gépeket, amikor támogatás is van hozzá.

A magyar lízingpiac folyamatos növekedésben van az utóbbi években, a kihelyezések volumene 2018-ban már meghaladta a 690 milliárd forintot, ami 2008 óta a legmagasabb értéknek felel meg - kezdte előadását Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Ez európai viszonylatban is magasnak számít, 2014-hez képest ugyanis 13 százalékos növekedést jelent.

A járművek után a mezőgazdasági gépek finanszírozása a legnagyobb volumenű – mondta a lízingszövetség elnöke. 2018 első kilenc hónapjában a mezőgazdasági gépbeszerzések értéke 129,8 milliárd forint volt, amiből a lízingcégek közel 60 milliárd forintot finanszíroztak. 2018 az előzetes várakozások ellenére 14 százalékos növekedést hozott, ami rekordnagyságú, az újrafinanszírozások értéke ugyanis 82 milliárd forint volt összesen. 

Nyikos Katalin a lízingszövetség kihívásaival kapcsolatban elmondta, hogy a használtgép-finanszírozás magasabb kockázatot jelent számukra, ugyanakkor szorosabb együttműködést igényel a forgalmazókkal. A precíziós gazdálkodáshoz alkalmas gépek és rendszerek finanszírozását is a kihívások között említette az elnök. Emellett kitért arra is, hogy a Közös Agrárpolitika közelgő változásai hatással lesznek a hiteltörlesztési képességekre, növekedni fog a finanszírozási igény, amely előtérbe helyezi majd az alacsony fedezettségű konstrukciókat.

Jól látszik, hogy a magyar mezőgazdasági géppiac értékben magas szinten stabilizálódott az elmúlt évben, az ágazatnak pedig kifejezetten jó a jövedelemtermelő képessége – mondta Magyary Péter, a KITE Zrt. finanszírozási igazgatója. Jellemző azonban, hogy amikor támogatásra várnak a gazdák, akkor nem vásárolnak gépet, amikor azonban megérkezik a támogatás, akkor hatalmas volumenben megkezdődnek a beszerzések. A precíziós gazdálkodás Magyarországon is egyre népszerűbb, döntően azonban inkább a nagyobb cégek és üzemek használják ezt a technológiát – hangsúlyozta a finanszírozási igazgató. 

A szakma teljesen nyitott arra, hogy a technológiai fejlesztéseket finanszírozza – közölte Nyikos Katalin. A szántóföldi ágazatban a legnagyobb a finanszírozó erők szerepe, ezt a szerkezetet nem nagyon tudjuk befolyásolni, így ez valószínűleg a jövőben is megmarad majd. 

Az elkövetkező időszakban biztosan élénkülni fog majd a használt gépek piaca, és egyre több gazda tartana igényt a hosszú távú bérleti megoldásokra – emelte ki Öllős Gábor az Axiál Financial Services Kft. ügyvezetője. A géppiacon komoly problémát okoz ugyanakkor a szürke importőrök térnyerése, kérdés azonban, hogy a piac hajlandó-e felismerni azt, hogy ennek megoldásához arra lenne szükség, hogy megfizessék azt az értékkülönbözetet, amit a nagyobb gépeladó cégek teremtenek. Azzal kapcsolatban, hogy mik hátráltatják jelenleg a magyar mezőgazdaságot, az ügyvezető elmondta, hogy a munkaerőhiány jelenti most a legnagyobb problémát.

Az a gazda cserél gépet, amelyik valóban használja és üzemelteti is azt – hangsúlyozta Illés Zoltán az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly sokan előrehozták a gépcserét, mert volt rá támogatás, de ez döntően a kisebb gazdaságokra volt jellemző. A gazdák részéről egyre nagyobb az igény a rövidebb futamidejű finanszírozásra, hiszen a mezőgazdaságban az első félév általában egy pénzszegény időszak a termelők számára, pedig a mezőgazdasági gépekre ekkor lenne szükség a földeken. Az Agrotec ügyvezető igazgatója egyetértett Öllős Gáborral abban, hogy a munkaerőpiaci helyzet krikitus, és az utánpótlás-neveléssel is komoly problémák vannak, a tanárok kiképzése ugyanis jelentős feladatot szül, így pedig nehéz jól képzett nemzedéket nevelni.

(Forrás: www.agrarszektor.hu)