Porzik a föld, sürgősen kellene egy kiadós eső

2019. 03. 27.

Régen indult ilyen csapadékszegényen a tavasz a Tisza-tónál, a mezőgazdaságban nagyon reménykednek az esőben. Az időjárás viszontagságai komoly hatással vannak az őszi gabonára. Még nincs baj, de rosszak az előjelek. A térség gazdái egységesen állítják: sürgősen kell egy kiadós eső.

Az elmúlt években rendszerint a belvízről, a nehezen járható, művelhetetlenül sáros földekről szólt a tavasz a Tisza-tó és a Nagykunság térségében. Számos bosszúságot okozott, hogy a mezőgazdászok nem tudták időben elkezdeni a talajmunkákat, a belvíz pedig tönkretette az őszi vetést. Most azonban teljesen új helyzet állt elő.

Már a téli hónapok is feltűnően csapadékszegények voltak, de a gazdák bíztak a kedvező tavaszi folytatásban. Ez a jelenség azonban tavasszal sem ért véget. Porzik a föld, van, ahol az őszi vetés ki sem kel. Ha mégis, ott a minőség bőven hagy kívánnivalót maga után.

– Eljutottunk oda, hogy téli aszályról beszélhetünk, nagyon hiányzik a csapadék. Míg a korábbi években valóban a belvizes évkezdet volt a jellemző a térségben, idén csapadék nélkül telt el a tél – magyarázta a helyzetet hírportálunknak Tarkó László agrármérnök.

A tiszaroffi szakember felhívta a figyelmet: a problémát tovább fokozza, hogy már ősszel is aszállyal küzdöttek az agráriumban, szeptember környékén alig kapott csapadékot a gabona és a repce. Akkor még bíztak a kedvező, csapadékos téli folytatásban. Mint ismert, ez azonban elmaradt.

– Március utolsó napjaiban vagyunk, és igazán mérhető csapadék még nem volt, kizárólag a hol erős, hol gyenge szél figyelhető meg – jegyezte meg az agrármérnök.

A legtöbb helyen a héten elindulnak a munkák, Tiszaroff körül például elkezdődik a napraforgó vetése. A körülmények azonban távolról sem ideálisak. Mindenhol azt látni, hogy a mezőgazdasági gépek porolnak a határban.

– Nem ez a szokványos jelenség tavasszal – mutatott rá Tarkó László.

A hírportálunk által megkérdezett gazdák többsége attól tart, hogy az őszi vetés esetében az időjárás kedvezőtlen hatással lesz a terményátlagra. Ezt előre nem lehet megbecsülni, korai pesszimistának lenni, de nem jók az előjelek.

– Rövid időn belül jelentős csapadékra van szükség, hogy helyreálljon a természet rendje – állítják egyöntetűen.

Rosszul indult a tavasz Tiszaderzs környékén is. Az őszi repce jól néz ki, de a búza foltos és gyenge, állítja Urbán Zsombor. A derzsi mezőgazdász elárulta: még nem kezdték el a talajmunkákat, mert ősszel és télen már előre dolgoztak. A mély fekvésű területeken pedig kivárják az optimális időpontot. A talajmunka után szeretnék azonnal elkezdeni a vetést.

– Gyakran, naponta többször figyelem az időjárás-előrejelzést, hogy mikor lesz csapadék – mondta Urbán Zsombor, hozzátéve: mióta gazdálkodik, nem emlékszik rá, hogy valaha is ilyen rossz állapotban lett volna a búza tavasszal. Húsz éve van a pályán a tiszaderzsi szakember.

– A búza egyszerűen nem akar kikelni, vagy ha mégis, akkor is gyenge – vázolta.

Alátámasztják a gazdák tapasztalatait a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság februári adatai. A térség csapadékviszonyait vizsgáló jelentésük szerint például februárban mindössze a sokéves havi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott idén.

(Forrás: www.szoljon.hu)