Rendkívüli pusztítást végez idén a monília a gyömölcsfákon! Mit tehetünk?

2021. 06. 14.

Sokan keserűen tapasztaltuk, hogy az idei tavaszon a fagy, majd a monília vitte el a kajszi fák termését, kicsit később pedig a meggyfákat is súlyosan károsította a betegség.

Sokan értetlenül álltak a tömegesen száradó virágok és hajtások előtt, amely előre vetítette a fák részleges pusztulását.

Dr. Némethy Zsuzsanna, aki személyesen érintett a témában, vagyis saját fái is szenvedtek a betegségtől, az Agrofórum Online felületén, május 25-én egy szakmai cikkben foglalta össze gondolatait. A szerző és a szerzői jog tulajdonosának engedélyével – egyfajta témafelvetésként – ismertetem a témában megjelent cikk fontosabb megállapításait, melyek felém is inspirálólag hatottak.

 

"Három monília gomba faj fertőzi a csonthéjas gyümölcsfáinkat. A károsításuk helyét, felismerhetőségüket a következő táblázat foglalja össze:

Monilia faj neve gazdanövénykör fertőzött növényi részek okozott tünetek
Monilia fructigena almatermésűek és csonthéjasok csak a termést fertőzi sebzéseken keresztül barna rothadás, okkersága gombatelepek (sztrómák) gyűrű alakban rendezve a seb körül
Monilia laxa csonthéjasok virág és hajtásfertőzés virágzat hirtelen elhal, követi a hajtás hervadása, elhalása
    termés fertőzés sebzéseknél barna rothadás, szürke színű elszórt gombatelepek (sztrómák)
Monilia fructicola elsősorban csonthéjasok, de almatermésűek is termésfertőzés ép gyümölcshéjon át is barna rothadás, szürke színű nagyméretű gombatelep (sztróma) bevonat a gyümölcs héján

Mivel valamennyi monília gombafaj a fákon, annak kérgén, a fennmaradt gyümölcsmúmiákon telel, a téli lemosó permetezés elengedhetetlen. Erre alkalmas valamennyi réz hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer. Vegetációs időszakban a virág és gyümölcsfertőző moníliák ellen a következő hatóanyagok engedélyezettek: a szabad forgalmú ciprodinil, fenhexamid, fenpirazamin, penkonazol, ciprodinil + fludioxomil, boszkalid+piraklorstrobin és a II. forgalmi kategóriás fluopiram, izofetamid, tebukonazol, tebukonazol+ fluopiram. Valamennyi felszívódó hatású.

monília fertőzés gyümölcsfán

Levélnyélen és levélen kifejlődött szürke színű sztrómák – fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Virágfertőzésnél a nyílás kezdetén a tömeges virágzáskor és a sziromhullás idején ajánlott kezelni a fákat a felsoroltak valamelyikével. A 3 permetezés közül az utolsó, a sziromhullás utáni a hajtásvédelmet szolgálja. A kontakt hatású tribázikus rézszulfát is alkalmazható csökkentett dózisban Az idei szezon az utolsó a szintén kontakt hatású mankoceb alapanyagú fungicidek monília elleni felhasználására.

Fertőzött kajszibarack

Fertőzött, lankadó kajszihajtás – fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

A jelenlegi extrém időjárás miatt a moníliák elleni védelem gyakorlata átgondolásra, módosításra szorul. Az elmúlt hetek alatt folyamatosan, napokon keresztül csíráztak a monília konídiumok, és fertőzésre alkalmas volt a gyümölcsfák állapota: folyamatosan vagy nedvesek voltak a levelek az esőtől vagy igen magas volt a levegő páratartalma. Napokban folytatott vizsgálataink szerint a fákon maradt elhalt, fertőzött virágokon, virágkocsányokon, leveleken és levélnyeleken, zöld hajtásokon a monília gomba telepei sűrűn tenyésznek, sűrűn képződnek a szürke színű sztrómák, aktívan szórják fertőző konídiumaikat.

Fertőzött levélnyél

Fertőzött levélnyél – fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

A megszokott gyakorlattól eltérően sürgősen és ismételten permetezés(ek) szükséges(ek) a gomba szaporodásának leállítására, ha még gyümölcsöt szeretnénk idén szüretelni. A fentiekben felsorolt szisztemikus hatású gombaölő szerek mellett, azokkal együtt javasolt használni a kontakt hatású gombaölő szerek valamelyikét is.

Elhalt cseresznyevirágot beborítja a Monilia laxa.

Elhalt cseresznyevirágot beborítja a Monilia laxa – fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Ahol a fakorona elérhető, és van rá munkaerő, a fertőzött, tünetes hajtások, ágak visszacsonkolása jól kiegészíti a kémiai védekezést, azzal is csökkenthető a gomba extrém fertőzési nyomása. Visszavágásnál az egészséges fás részből ajánlott 15-20 cm szakaszt eltávolítani” – tanácsolja Dr. Némethy Zsuzsanna.

Ezek alapján terveztem a szokásos védekezési lépésekbe egy kémiai kezelést is beilleszteni, de lássuk sorban:

Elsőként a tünetek kajszin való megjelenése után nagyon alapos lemetszéssel eltávolítottam a fertőzött részeket. Be kell vallani, hogy igyekeztem betartani az ajánlást, mely szerint az egészségesnek tűnő 15-20 cm-es darabot is vágjunk le a tünetes résszel együtt, de nem könnyű és természetesen nem méricskéltem. Ez valamikor május 10. táján történt.

Ezt követően néhány kisebb száradó hajtás ismét megjelent a fán május 20. körül.  Ezeket nem távolítottam el azonnal, így a kémiai kezelés időpontjában a fákon voltak.

kajszibarackfán régebbi fertőzés tünetei

Régebbi fertőzés tünete kajszin – fotó: Tóth Miklós

A kezelés május 26-án történt a következő készítményekkel:

 • Cuproxat FW (tribázikus rézszulfát), fél dózissal (2,5 L/ha), Az általános fertőtlenítő hatására és a monília elleni hatására számítva.
 • Folicur Solo (tebukonazol) 1,0 L/ha, szintén a monília ellen.
 • Merpan 80 WDG (kaptán) 1,5 kg/ha, az egyre inkább terjedő sztigminás levéllyukacsosodás ellen.
 • Mospilan 20 SG (acetamiprid), 0,125 kg/ha, a kolóniaképző levéltetvek ellen.

A kezelést a kajszi fákon kívül megkapták a meggyfák is, ekkor már ott is mutatkozott néhány tünetes hajtás.

A fa védekezik, lezárja a járatokat a kórokozó előtt.

A fa védekezik, lezárja a járatokat a kórokozó előtt – fotó: Tóth Miklós

Megállapítások 7 nappal a kezelés után:

 • a kezelés hatására lomb károsodás nem jelentkezett – perzselés, hervadás, színváltozás -, jelét sem láttam.
 • Az első lemetszések után és a kezelés előtt jelentek meg új fertőzött részek, de a kezelés után már csak egy hajtás hervadt, majd száradt le. Elképzelhető, hogy a fertőzési folyamat már előre haladt a kezelés időpontjára, de erre vizsgálat nem történt.
 • A fa védekezik, megpróbálja gyantával megállítani a kórokozó belső terjedését.
 • Megindult az új hajtások fejlődése, azok már egészségesnek tűnnek.

gyümölcsfa

Az új hajtások egészségesek – fotó: Tóth Miklós

Fentiek alapján lehetne örülni, de hozzá kell tenni, hogy néhány nap múlva átnézve a fát ismét találtam 5 db fertőzött részt, bár ezek régebbi elhalt hajtásoknak, virágoknak tűntek, amit a lemetszéskor nem vettem észre – ez a negatív megállapítás. A pozitív eredmény az, hogy a környékbeli (nem kezelt) fákhoz viszonyítva lényegesen jobb a helyzet. Azoknál továbbra is terjed a betegség, heti 20-30 új száradó, tünetes rész jelenik meg.

gyümölcsfa moníliás betegsége

Tavalyi múmia és most is aktív, a hajtás hervad – fotó: Tóth Miklós

A kezelés után lemetszett fertőzött részeken kajszinál csak egy tavalyi múmián találtam meg a gomba telepeit. Ezzel szemben a meggyfáról lemetszett részeken, főleg a gyümölcskezdemény szárán több helyen is megtaláltam a szürke telepeket.

meggy moníliás tünetei

A gyümölcs szárán szürke telepek – fotó: Tóth Miklós

Adalékok az értelmezéshez:

 • A kajszi fa kicsit megkésve, kb. 10 %-os virágzásban kapta meg az első monília elleni kezelést (tebukonazol), majd ismétlést teljes virágzásban.
 • A meggy precízen időzítve kapta a kezeléseket (tebukonazol), az első virág nyílásakor, fővirágzásban majd a sziromhulláskor.
 • Kajszin a tüneteket már a virágzás végén lehetett észlelni.
 • Meggyen a virágzás végéig nem jelent meg tünet, majd csak a fejlődő gyümölcs szakaszában.
 • Nem foglalkoztunk eddig az időjárással, pedig igen nagy a befolyása a fertőzés alakulására. Májusban gyakorlatilag folyton esett, hűvös, nedves körülmények alakultak ki, amely a kórokozó fertőzését segítette. Június elejétől végre beköszöntött a napsütés és a meleg, ez viszont a fának és nekünk segített. Valószínűleg a kezelések, a lemetszések, az időjárás kedvező alakulása és a fa vitalitása hozta az eredményt, mely szerint a kajszi fa láthatólag most mentes a betegségtől, a meggyen még van 2-3 levágandó beteg rész.

Kései fertőzés meggyen.

Kései fertőzés meggyen – fotó: Tóth Miklós

Összefoglalva

Megállapíthatjuk, hogy a régi kórokozó (M. laxa) és az új (M. fructicola) egyre agresszívebbek lettek. (Hol van már a régi mondás – A köd elvitte a meggyet – ami azt jelentette, hogy nem lesz termés, de a fa alig sínylette meg.) A fertőzési időszakot tekintve a kettő jól kiegészíti egymást, így még a kései időszakban is számítani kell károsításukra.

A kórokozónak kedvező körülmények között a fertőzött részeken kialakuló telepeken sporulál a gomba, a konídiumok pedig újabb fertőzési ciklust indítanak el. Így alakult az idei tavasz is, a csapadékos májusban, a virágzás után tömegesen jelentek meg a tünetek.

Miután e két kórokozó a múmiákon, fertőzött részeken, fák kérgén telel, a lemosó permetezés kiemelt szerepet kap a védelemben. Ezt követően a virágzás időszakában minimum 2 alkalommal, de csapadékos időjárásban háromszor is védekezni kell. Fontos az időzítés, hogy ne hagyjunk időablakot a fertőzéshez.

A fertőzést segítő körülmények között még virágzás után is kezelni kell a fáinkat. Ebben a réz is szerepet kaphat, de ez nagy figyelmet követel, finomszemcsés, kevésbé perzselő termék kiválasztásával. Érdemes előzetes érzékenységi tesztet végezni.

A fertőzött részek levágása, eltávolítása nagy feladat, de nélkülözhetetlen, s többször meg kell ismételni. Segíteni kell a fát az önvédelemben. A technológiafejlesztés területén át kell gondolni, hogy elég eszköz áll-e rendelkezésre, vagy a védekezési időszakot ki kell terjeszteni, s ehhez újabb hatóanyagot, terméket kell találni.

Forrás: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/gyumolcs-cseresznye-meggy-kajszibarack-monilia-gyomolcsfa-49488-001