Mi köze a lengyel munkaerőpiacnak a magyar almához?

2020. 07. 17.

A lengyelországi munkaügyi statisztikára érezhető hatással volt, hogy a külföldi vendégmunkások a koronavírus-járvány idejére elutaztak Lengyelországból. Az ukrán koronajárvány miatt most nehezen tudják elhagyni az országot, aminek hatása lesz a lengyelországi betakarítási munkákra is.

50 ezer munkáskézzel kevesebb

A Lengyelországban dolgozó és biztosított külföldiek száma februártól áprilisig 670 ezerről 622 ezerre esett. Elsősorban a bejegyzett és biztosított ukránoké csökkent, tíz százalékkal. Az ukránok esetén a foglalkoztatás visszaeséséhez hozzájárult a határzár is, ami miatt nem tudtak visszamenni az éppen hazájukban levők Lengyelországba. Csak májusban léptek életbe olyan megoldások, amelyek lehetővé tették a szezonmunkát a külföldieknek. Ennek köszönhetően lehetőségük volt a lengyel munkaerőpiacra lépni a megfelelő engedély birtokában, és ezt meghosszabbíthatták a szezonmunkára. A korábbi vendégmunkáslétszámot azonban el lehet felejteni Lengyelországban.

Az ukrán vendégmunkás és a magyar alma

Ez fontos információ a hazai almatermelőknek. A lengyel almatermés nagysága ugyanis döntő hatással van az európai árakra. Az étkezési alma mennyisége a rendelkezésre álló munkáskezek számától is függ. A problémát az adja, hogy ha Lengyelországban sok lesz ipari alma – akár azért, mert nem tudják leszedni –, akkor az a hazai léalmaárakon keresztül hatással lesz az étkezési minőség átvételi árára is. Biztató azonban, hogy a lengyel termés közepesnek ígérkezik idén (3,5-4 millió tonna), és a szintén fontos ukrán piacon is 30 százalékkal lesz kevesebb a rendelkezésre álló árumennyiség a tavaszi fagyok miatt.

Forrás: https://mezohir.hu/2020/07/16/mi-koze-a-lengyel-munkaeropiacnak-a-magyar-almahoz/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mi-koze-a-lengyel-munkaeropiacnak-a-magyar-almahoz