Pénztárcabarát nevelés, szaporítás

2021. 02. 08.

Az ár mellett fontos a szaporíthatóság. Sok olyan növény van, melyekből elegendő csupán néhány példányt beszereznünk, utána néhány év alatt annyit nevelhetünk belőlük, amennyit szeretnénk.

Eperfa vagy szederfa (Morus spp.)

Az eperfa sokfelé vadon is előforduló fekete, fehér vagy rózsaszín termésű, több héten át termő gyümölcs. Kaphatók nagy gyümölcsű fajtái, de a vadon növők is gyakran jókorák és ízletesek, melyeket kertünkbe is átültethetünk. Vigyázzunk, mert meglehetősen nagyra képes megnőni, és lehulló termései vonzzák a legyeket és egyéb rovarokat. A fa különösebb gondozást nem igényel, minimális ritkító metszéssel megelégszik.

szederfa

fotó: Pixabay

A málna

A málna a legtöbbünk által kedvelt nyári csemege, szabad gyökerű csemetéit ősszel olcsón beszerezhetjük. Számára különösen fontos a megfelelő termőhely. A hűvösebb klímát szereti, termőtájai is az északibb országrészben alakultak ki, a Dunakanyarban és Győr környékén. Családi ellátásra bárhol nevelhetjük, de tegyük a kert félárnyékos, mélyebb fekvésű, nedvesebb részére. Öntözés nélkül ne próbálkozzunk termesztésével, mert nagyon vízigényes, és bőven keverjünk érett istállótrágyát a talajába. 10 évente ültessük másik helyre.

Ha egyet ültetünk, tovább már nem lesz gondunk a szaporításával, mert folyamatosan hozza gyökérsarjait, melyeket egyébként is el kellene távolítani.

A málnatöveket mindenképp legalább karózzuk, de a szőlőhöz hasonló huzalos támrendszerhez is kötözhetjük a vesszőket. Nyáron ritkítsuk, csak az erősebb hajtásokat hagyjuk meg, ősszel pedig levághatjuk a letermett részeket.

málna

fotó: Wikipédia

Gála alma

A gyümölcsfák szaporítóanyaga is olcsó a fás szárú dísznövényekhez képest, amennyiben a hagyományos szabad gyökerű oltványokat választjuk. Ezeket október végétől decemberig vagy márciusban vásárolhatjuk meg.

Egy olyan almafajtát választottam, mely kellemes édeskés ízű, nyár végén érő, és pár hónapig eltartható. Igénytelen, gyorsan termőre forduló, permetezést kevésbé igénylő fajta. Hullott gyümölcséből ivólé vagy kellemes dzsem is készíthető, saját receptem szerint akár birsalmával keverve is. Öntözést és tél végi metszést igényel.

Bosc kobak (tévesen Alexander) körte

Több mint 200 éves, de még mindig a legnagyobb mennyiségben termesztett méltán híres őszi fajtánk. Gyümölcse igen ízletes, éretten jellegzetes rozsdamázzal fedett. Általában kis utóérés után decemberig fogyasztható.

Fája nagyra nő, a legtöbb talajon termeszthető igénytelen, edzett fajta. Kevés gondozást igényel, jó helyen elég néha egy kis ritkító metszésben részesíteni.

A szamóca vagy földi eper

A szamóca az egyetlen lágy szárú évelő gyümölcsünk. A málnához hasonló, kissé hűvösebb körülményeket kedvel. Könnyen szaporíthatjuk nyár végén – amikor már kicsit hűvösebbek az éjszakák – indáiról. Ezeket egyszerűen metsszük le az anyatövekről, és csak néhány levelet hagyva ültessük alaposan megtrágyázott talajba. Kapható előre kilyukasztott fólia is, melyet a talajra terítve és a széleken leföldelve, dupla sorosan a lyukakba ültethetünk, így ritkábban kell gyomlálni, és a bogyók is kevésbé rothadnak. Csak öntözéssel próbálkozzunk vele!

eper

fotó: Pixabay

Rita cseresznye

A Rita a legkorábbi nagy gyümölcsű fajta, mely még nem lesz kukacos, valamivel kisebbre nő, mint a legtöbb fajta, ezért kisebb kertekbe is elfér, frissen és befőttnek is kiváló. Minden kertben ott a helye! A cseresznyét nem kell minden évben metszeni, de ha nem szeretnénk, hogy magasról kelljen szedni, akkor a sudarat pár év után vegyük ki, és a vázágakat is alaposan és rendszeresen kurtítsuk.

Forrás: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/10-penztarcabarat-noveny-igy-neveljuk-igy-szaporitsuk-46957-001