„Gyümölcsöző” együttműködés született Tatárföldön

2016. 08. 22.

A Tatár Köztársasággal kötött hosszú távú megállapodást a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) Az állami tulajdonú agrártársaság a keleti nyitás jegyében magyar fajtájú burgonyafélék és bogyós gyümölcsök szaporítóanyagát exportálja majd az orosz föderációhoz tartozó Kazánba.

Kezdetben párszázezer hazai oltványt és vetőgumót juttatnak el az ázsiai fővárosba, majd egy ottani intézettel közös faiskola és burgonya szaporítóanyag-előállító megszervezésére is sor kerül. A remélhetőleg hosszú távú partnerség fellendítheti a magyar kereskedelmet, hiszen Oroszországnak éves szinten mintegy 90 millió oltványra van szüksége.

Magyarország keleti piacnyitó politikájával összhangban új kereskedelmi együttműködés született a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és a tatár állami RACIN cég között. A szaporítóanyag előállítással, termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó magyar cég nemrégiben járt Kazánban, hogy ott néhány hazai nemesítésű bogyós gyümölcs- és burgonyafajta termesztéséhez szükséges ültetvényanyag exportjára megállapodást kössön.

Az előremutató kapcsolathoz hozzájárult a kazániak előzetes magyarországi látogatása is, amelynek során a vendégek tanulmányozták az MKSZN telephelyét, tevékenységét és eddig elért eredményeit. A hazai agrártársaság a sikeres megegyezés alapján elsőként párszázezer hazai oltványt és vetőgumót küld majd a távoli országba, de a tervek szerint a két fél a magyar tudásra alapozva közösen hoz majd létre egy közös faiskola és burgonya szaporítóanyag-előállítót.

Nagy érdeklődéssel fogadtak minket a minisztérium munkatársai, a helyi termelő gazdák, illetve a régióvezetők. Szerették a magyar fajtákat, és a termesztéstechnológiát is szeretnék elsajátítani, vagyis azt, hogy hogyan lehet gazdaságosan és eredményesen gyümölcsöt termeszteni. Nagyon nagy sikere volt a burgonyafajtáknak is, hiszen tatárföld hagyományosan nagy burgonyatermelőnek számít és a magyar, Keszthelyen nemesített fajtákkal, amelyek egyedülálló módon rezisztensek számos betegséggel szemben, költséghatékonyabban érhetnek el jobb eredményt az ottani termelők.– mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.