Aggasztó a molytetvek szaporodása

2020. 07. 29.

A lehullott csapadék hatására az almástermésű növények lisztharmat fertőzöttsége mellett egyre inkább veszélyeztet a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon

Az elmúlt időszak az időjárását a mérsékelt meleg jellemezte, a nappali hőmérséklet csak ritkán emelkedett 30 Celsius fok fölé, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek voltak. Csapadék ugyan esett, sőt egyes körzetekben felhőszakadás is előfordult, de igen szeszélyes eloszlásban hullott le az eső. Az országos, áztató eső továbbra is várat magára.

A lehullott csapadék hatására az almástermésű növények lisztharmat fertőzöttsége mellett egyre inkább veszélyeztet a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon.

Az almamoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó. A fák alatt egyre több fertőzött almát lehet látni, de sok a frissen megfertőzött gyümölcs is. A vértetű fertőzés most kissé alábbhagyott, de változatlanul fokozott figyelmet és védelmet igényelnek az ültetvények. A korábbi évekhez képest alacsonyabb termés miatt többet kell törődni a fák kalcium feltöltésével a gyümölcsök foltosodásának elkerülése érdekében. Egy-két kezelés nem elegendő, a Ca-pótlást folytatni kell a szüret kezdetéig.

A különböző sodrómoly fajok hernyói szinte minden gyümölcsfélén károsítanak, különösen kedvelik azokat a leveleket, melyek rásimulnak a gyümölcsre, illetve összeérnek a termések. A felületi rágás nemcsak minőségi kárt okoz, hanem utat nyit a gyümölcsfertőző moníliának is. A fákon már ennek is látszanak a nyomai.

A dió termésében egyre több almamoly hernyóval találkozni, ugyanakkor a leveleket és a termést egyaránt fertőzi a baktériumos- és gnomóniás megbetegedés.

Július első napjaiban megjelentek a csapdákban a nyugati dióburok fúrólégy imágói is. Azóta folyamatosan növekszik egyedszámuk a csapdákban, de már kelő lárvákkal is lehet találkozni. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése. A legyek rajzása elhúzódhat, akár októberig is, ezért a védekezések ütemezését célszerű a csapdák fogásai alapján végezni.

A csonthéjas fák sztigminás- és blumeriellás fertőzöttsége erősödő tendenciát mutat, ezért indokolt folytatni a lombozat védelmét, máskülönben elkerülhetetlen az idő előtti lombhullás. A korai levélvesztés kihatással van a jövő évi rügydifferenciálódásra, ezért nagy jelentőségű az egészséges lombozat megtartása. A védelemben kiváló hatásúak a kontakt hatású készítmények.

Forrás: https://agroforum.hu/novenyvedelmi-elorejelzes/aggaszto-a-molytetvek-szaporodasa/