Gyümölcsfákat ültetnek az utcákra Koppenhágában, hogy bárki csemegézhessen róluk

2020. 07. 17.

Koppenhágában a hatóságok úgy döntöttek, hogy gyümölcsfákat ültetnek, amelyekről aztán minden járókelő szüretelhet majd.

Ha legközelebb a dán fővárosban járunk és megéhezünk, nem szükséges pékséget vagy kávézót keresnünk. Elég lesz kinyújtani a kezünket és szedni egy kis idény gyümölcsöt a közterületi fákról.

Hamarosan szederbokrok, almafák tarkítják majd a játszótereket, parkokao, sétányokat, templomkerteket, sportterületeket. A cél az, hogy újra összekapcsolják a városi embereket a természettel, de az intézkedés egyben része annak az elképzelésnek is, hogy lokális ételeket vezessenek be a dám étrendbe.

Ez a fajta helyi gyűjtőgetés hosszú múltra tekint visza Dániában. Már a középkorban is engedélyezték a polgárok számára, hogy élelmiszert szüreteljenek közterületekről. Sőt, amennyiben az ösvényeken maradtak, még bizonyos magánterületekről is csemegézhettek.

Azokat a látógatókat, akik a skandináv országban járnak, de nincs tapasztalatuk a természetes eleségek bőséges választékában, applikáció segíti. Ez az alkalmazás nem csak megtalálni segíti a növényeket, de recepteket is ajánl, és megmutatja, hogy miként tudjuk azokat az étrendünkbe becsempészni.

A járókelők biztosan örömmel csipegetnek majd a napon érlelt szederből, málnából.

A bokrokon, fákon ráadásul különböző állatok is élőhelyet, menedéket, fészkelőterületet találnak. Az ehető terméseket hozó fák, bokrok a közösségek tulajdonát képezik, és kicsit mindenki magáénak érezheti azokat. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az ehető növények ükológiai szerepével és gasztronómiai felhasználásával.

Persze nem mindenki maradéktalanul bolldog  a faültetési terveket hallva. Néhányan aggódnak, hogy a járdákat elborítják majd a mindent összefogó gyümölcsök, csúszóssá válnak a kerékpárutak és odavonzzák a darazsakat is. Ráadásul a növények gondozása, fenntartása is költséges lesz.

Ha azonban elfogadjuk, hogy a biodiverzitás fenntarzása az elsődleges, akkor képesek vagyunk kompromisszumot kötni.

Forrás: https://morzsafarm.hu/gyumolcsfakat-ultetnek-az-utcakra-koppenhagaban-hogy-barki-csemegezhessen-roluk/?fbclid=IwAR14J9KGtUcjLfKHVgXdvFd8NtTP73gtO38vE9A0K1ODgBkRZo1CH2HyP9s www.atlasobscura.com alalpján