A termés mennyisége egy hónappal a gyümölcsérés előtt meghatározható

2020. 06. 03.

A távérzékelési technika tökéletesíti a termésbecslést a gyümölcsösökben. Az ausztrál New-England-i Egyetem kutatói az ArborCarbon vállalat közreműködésével kísérletekkel igazolták, hogy a távérzékelési technika eredményei a gyümölcsfák (főleg a citrusfélék) termésbecslésének jelentős pontosítását teszik lehetővé

A termés mennyisége egy hónappal a gyümölcsérés előtt meghatározható

A távérzékelési technika tökéletesíti a termésbecslést a gyümölcsösökben.

Az ausztrál New-England-i Egyetem kutatói az ArborCarbon vállalat közreműködésével kísérletekkel igazolták, hogy a távérzékelési technika eredményei a gyümölcsfák (főleg a citrusfélék) termésbecslésének jelentős pontosítását teszik lehetővé – írja a freshplaza.com.

Fotó: Pixabay

A nagy felbontású szenzorokkal történő értékelés ugyanis a korábbi módszereknél sokkal nagyobb pontossággal – külön kalibráció  és érvényesítés nélkül – mutatja a fák egészségi állapotát és terméskötődését, ami természetesen szoros összefüggésben áll a várható terméssel.

A műholdas érzékelők által továbbított képek segítségével a termés mennyisége egy hónappal a gyümölcsérés előtt meghatározható, blokkokra és fajtákra lebontva, így többmenetes betakarítást lehet tervezni. A pontos termésbecslés – az egyes blokkok termőképessége közötti differenciálással – komoly segítséget nyújt az értékesítés előkészítésében, illetve az értékesítési idejének meghatározásához és az árbevétel kalkulációjához.

Az új becslési módszer a következő években még kisebb finomításokra szorul, az ausztrál gyümölcstermesztők részéről azonban már most is nagy kereslet mutatkozik iránta.

Forrás: Agroinform https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/a-termes-mennyisege-egy-honappal-a-gyumolcseres-elott-meghatarozhato-44126-001