A változékony időjárás újabb kihívás elé állítja a gazdákat

2019. 05. 08.

A talajaink állapota egyre romlik, az eső miatt gyorsan változik a növényvédelmi helyzet, újabb engedményt kapnak a növénytermesztők az öntözéshez, ismét felbukkant hazánkban a sertéspestis, emelkedhet a sertés- és a baromfihús ára – az Agrionform.hu heti hírösszefoglalója.

Mennyire váltotta be a reményeket az országos jégkármérséklő rendszer?
A talajgenerátoros jégeső-elhárítás lényegesen csökkenti a jégfelhőkben kialakuló jégszemek méreteit, de nem tudja megakadályozni a zivatarfelhők kialakulását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is mindent megtesz a jégkárok megelőzése érdekében, de Győrffy Balázs, a szervezet elnöke az Agroinformnak adott interjújában fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a NAK nem „jégmentesítő”, hanem jégkármérséklő rendszert üzemeltet.

Az aszály miatt egy hónapig vízjogi engedély sem kell az öntözéshez!
A tavaszi szárazság miatti mezőgazdasági károk megelőzése, illetve mérséklése érdekében a kormány bevezeti a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a termelők számára. Az új jogintézmény bejelentés alapján, meghatározott feltételekkel, egyhónapos időtartamig vízjogi engedély nélkül teszi lehetővé a mezőgazdasági öntözést a kihirdetett tartósan vízhiányos időszakban.

A talajaink állapota egyre romlik, szükség van a beavatkozásra
Gondoljunk csak a kései fagyokra, a hőségperiódusokra, a csapadékhiányra vagy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőre. Mivel ezeket a tényezőket megszüntetni nem tudjuk, felvetődik a kérdés, hogyan tudjuk mérsékelni ezen károsító hatások következményeit.

Növényvédelmi előrejelzés: Megjött az eső, most kell felkötni a gatyát!
Lehet, hogy kissé meglepő ez a felszólítás, de most gyorsan változik a növényvédelmi helyzet, s a szakemberektől figyelmet, gyorsaságot kíván.

Haszonállat-szépségverseny, akár 2 millió forintos nyereményért 
Mintegy 50 állatfajta közül választják ki Magyarország legszebb haszonállatait május 9-én az Alföldi Állattenyésztési Napokon.

Támogatott agrárbiztosítás: idén bővült a biztosított kártípusok köre
2019-ben mintegy 5 milliárd forint díjtámogatást vehetnek igénybe a gazdálkodók, a díjtámogatási kérelmet május 15-ig érdemes benyújtani.

Körkérdés: Mi mindent tudnak a modern permetezők?
A tavaszi növényvédelem a teljes szezon sikerét is meg tudja alapozni. Mit hagynak ki gyakran a gazdák permetezővásárláskor, mi alapján döntsük el, hogy milyen gép a legmegfelelőbb, és milyen újítások érhetők el a permetezőgép-piacon?

Nem szenvedett kárt a hazai szamócatermés
A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést.

A méhekre nem veszélyes szerek is felelhetnek a méhpusztulásért?
A nem mézelő méhek száma világszerte megtizedelődött. Hazánkban a tavaly nyári méhpusztulás borzolta a kedélyeket, amelyet az OMME elnöke szerint a külön-külön méhekre nem veszélyes vegyszerek együttes hatása is okozhatott.

Hajdú-Bihar megyében is kimutatták az afrikai sertéspestist!
Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis, a megye megfigyelés alatt álló területén három elhullott vaddisznóból mutatta ki a betegség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, mivel a szomszédos román területeken az elmúlt hónapokban nagyszámú vaddisznó-esetet találtak.

500 forint támogatás jár méhcsaládonként a méhészeknek
Hatszázmillió forintot biztosít idén a kormány a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére, amelyre a méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan – jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden, a Méhek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Magyar-kazah együttműködés az agrárkutatásban és -oktatásban
A kétoldalú megállapodást dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és dr. Sayakhat Nukeshev, a Kazakh Agrotechnical University dékánja látott el kézjegyével. A stratégiai együttműködési megállapodásban foglaltak alapján a felek együttműködnek a kutatási-fejlesztési feladatokban; mind az alapkutatások, mind a gyakorlati fejlesztések területén. Kiemelten kezelik a közös oktatási programokat, a kutatói csereprogramokat, továbbá erősíteni kívánják a szaktanácsadási tevékenységet és a két ország közötti minőségi tudástranszfert.

Hogyan éri meg takarni a kazlakat, hogy ne fizessünk rá?
A kazlak védelme alapvető szükséglet, ha cél a termény értékének megóvása. Ott, ahol nincs lehetőség a bálák tető alatt tárolására, elterjedt módszer a kazal letakarása. A letakarás kétféle módon oldható meg: vízhatlan fóliával vagy kifejezetten erre a célra készült, légáteresztő kazaltakaróval. A cél mindkét esetben ugyanaz: megóvni a bálákat az időjárástól.

Öntözőrendszert telepítenél? Kihagyhatatlan kedvezményt mutatunk!
Öntözőcső, gyeprács, kertiszegély. Elmondjuk, miért érdemes májusban beszerezni a kertészeti termékeket!

Dr. Nagy István: Bajok vannak talajaink termőképességével! – VIDEÓ!
Akkor, amikor a klímaváltozás fenyeget, akkor amikor a földnek mint korlátos jószágnak a jövőjéről beszélünk és amikor 50 év alatt 10%-ra esett vissza a talajmikroorganizmusok száma – komoly vészharangok konganak!"

Körkérdés: hogyan válasszunk kaszát és milyen karbantartást igényel gépünk?
Nyakunkon a szálastakarmány-betakarítás, ilyenkor nagy segítség a kaszálógépek kiválasztásáról és meglévő gépünk karbantartásáról beszélni. Megkérdeztük hát a témában jártas szakértőket.

Valószínűleg a sertés- és a baromfihús ára is emelkedni fog
Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kiemelte, hogy az afrikai sertéspestis Kínában történő megjelenése miatt a sertés- és a baromfihús ára is emelkedni fog.

Szuperkorai kukoricahibridekkel menthetőek a nehéz helyzetek
A szántóföldi munkák igen előrehaladottak, azonban előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a vetéssel kapcsolatos döntést az utolsó pillanatban kell meghozni. (pl: megkésett fővetés vagy másodvetés lehetősége). Az ilyen helyzetre kínálja a Caussade Semences Hungary Kft. a két szuperkorai kukoricáját, melyek készletről, GMO mentesen és gyors szállítással elérhetőek.

(Forrás: www.agroinform.hu)