USApple Outlook 2020 - Almapiaci kitekintés

2020. 09. 01.

A közelmúltban, augusztus végén rendezték meg az „USApple Outlook 2020” elnevezésű konferenciát, ahol az Alma és Körte Világszövetség, azaz a WAPA képviseletében Philippe Binard számolt be a múltbéli és a közelgő európai almaszezonról. Az alábbiakban ezt az összegzést adjuk közre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása alapján.

A közelmúltban, augusztus végén rendezték meg az „USApple Outlook 2020” elnevezésű konferenciát, ahol az Alma és Körte Világszövetség, azaz a WAPA képviseletében Philippe Binard számolt be a múltbéli és a közelgő európai almaszezonról. Az alábbiakban ezt az összegzést adjuk közre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása alapján.

 

Az idei európai szezon teljes becslése 10,7 millió tonna alma, amely 21 résztvevő ország között oszlik meg (beleértve az Egyesült Királyságot is). A szezon, vagyis a szüret az előrejelzés szerint öt-hét nappal korábban kezdődik, és úgy tűnik, hogy a mennyiség nagy része nagy méretű lesz.

Az almaipar is megérezte a világjárvány hatásait. A három fő tendencia, amelyet megfigyeltek: jó volt a belpiaci értékesítés, stabilizálódott a déli féltekén a behozatal és jelentősen csökkent bizonyos országokba irányuló kivitel. A pandémia és a megnövekedett fogyasztói kereslet miatt azonban megnövekedtek a termelési költségek is.

Megváltoztak a fogyasztói vásárlási szokások, mivel növekedett a hosszú eltarthatósággal rendelkező termékek iránti igény, csökkent a vásárlási gyakoriság, és nőtt a helyi, ökológiai és csomagolt termékek iránti igény. Egyelőre még nem látszik, hogy ezek közül a trendek közül melyik folytatódhat. Ezenkívül az elkövetkező szezonban valószínűleg jelentős gazdasági válságba kerülünk, amely szintén befolyásolhatja a vásárlási szokásokat.

Az elmúlt szezonban az árak nagyon jól alakultak. A lengyel alma ára először meglehetősen magasra emelkedett, néha elérte az olasz árszintet. Az árnövekedés látszólag most egy olyan trend, amely valószínűleg folytatódni fog az új szezonban is.

Az idei becsült almatermés az évtizedes rangsorban mérsékelten alacsony szintet mutat, mintegy 4 százalékkal a tíz éves átlag alatt van. Ennek részben az az oka, hogy Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában tavaly rekordtermés volt. Ez pedig a következő szezonban gyakran alacsonyabb mennyiségeket eredményez. Az idei növekedési időszakban ráadásul számos időjárási esemény történt, amelyek befolyásolhatták a termést. Nagyon enyhe tél volt egész Európában, de március végén, áprilisában és májusban is komoly fagykárokat jelentettek a termelők. Ezt követően idén nyáron sok régióban hőhullámok és aszály is jelentkezett, ez is hatással volt az idei termésre. 

Összességében a következő szezon tiszta, tisztább almapiacot ígér. Az olaszországi almaültetvények többsége körülbelül egy héttel korábban kerülhet betakarításra és várhatóan itt nagyobb gyümölcsméretekkel kell számolni.

A különféle fajták tekintetében ez lesz az első év, amikor a Golden Delicious fajta betakarított mennyisége várhatóan 2 millió tonna alatt lesz. A Gála viszont tovább növekszik, és ebben az évben ez akár rekordtermést is jelenthet. A Jonagold és Jonagored fajták lassan csökkennek, a Jonagold fajták esetében a csökkenés több mint 20 százalék. Az új fajták mindeközben tovább növekednek.

Németország esetében ebben a szezonban jelentősen nőtt az étkezési alma termelése, ami késlelteti a kereskedelmi, ipari szezon kezdetét. Számszerűsítve körülbelül 850 000 tonna étkezési alma várható, szemben a 950 000 tonna ipari mennyiséggel. Lengyelországban általában jelentős az étkezési alma termelése is, ám ebben az évben, az időjárási viszontagságok miatt várhatóan az étkezési mennyiségek jelentősen alacsonyabbak lesznek. 

Bár mindig vannak kihívások, ez az év a világjárvány miatt egyedülálló. Az egyik aggodalom a munkavállalók rendelkezésre állása, az országhatárok átlépésének lehetősége, biztonsága. Az Európai Unió azon dolgozik, hogy a munkavállalókat oda mozgassa, ahol szükség van rájuk akár az Unión belül, de például Marokkóból és Ukrajnából is számos munkás járt át a kertészeti ágazatba idénymunkára, rájuk is kiemelten nagy szükség lenne. A munkaerő biztosítása ebben a helyzetben azonban láthatóan számos nehézséggel jár, amelyek hatással lehetnek a betakarításokra.

A másik nagy aggodalom az ágazatra nézve az EU Green Deal és Farm to Fork – a zöld megállapodás, valamint a termőföldtől az asztalig - stratégiák kapcsán megfogalmazott ökológiai termelés fokozása lehet. Jelenleg ugyanis a teljes terület mintegy 5 százaléka felel meg a jövőbeni elképzeléseknek, az EU pedig szeretné, ha a teljes termelési terület 25 százalékát átállítanák az uniós mezőgazdasági termelők. Ha azonban a termelésnek eközben meg kell felelnie a fogyasztói igényeknek is, sok ellentmondás lesz a két igény és elvárás között. A termelők egyelőre úgy látják, hogy a kormányzati nyomás nem felel meg a piaci elvárásoknak.

Az előrejelzések szerint elfogadható termés és várhatóan minőségi termés is lesz. A piaci kilátások azonban számos bizonytalanságot hordoznak magukban a járványhelyzet miatt. Március és május között a koronavírus-járvány az ágazatra nézve pozitív hatással volt: növekedett a piaci résztvevők árbevétele. A nagy kérdés az, hogy az ipar képes lesz-e ezt megtartani az új szezonra is – olvasható az összefoglalóban.

Forrás: https://www.agronaplo.hu/hirek/almapiaci-kitekintes-kozelre-tavolra